Web Analytics
Bela kuća: Uzdržanost SAD o prekidu vatre u Gazi nije promena politike - BetaRS

Bela kuća: Uzdržanost SAD o prekidu vatre u Gazi nije promena politike

Svet | 25.03.2024 | access_time 17:50
Bela kuća: Uzdržanost SAD o prekidu vatre u Gazi nije promena politike
AP Photo/Andrew Harnik

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi izjavio je danas da uzdržanost SAD u glasanju o rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o prekidu vatre u Gazi ne znači promenu američke politike.

SAD su odlučile da se uzdrže u vezi rezolucije koja poziva na hitan prekid vatre u Gazi, a Kirbi je rekao da je ta zemlja bila jasna i dosledna u svojoj podršci za prekid vatre, kao deo sporazuma o taocima, preneli su izraelski mediji.

Savet bezbednosti UN je danas usvojio tu rezoluciju.

"Nema razloga da se to vidi kao neka vrsta eskalacije. Razlog uzdržanosti je to što se u tekstu rezolucije ne osuđuje Hamas", rekao je Kirbi.

Kirbi je rekao da SAD "očekuju da će imati mogućnost da razgovaraju sa izraelskom delegacijom krajem ove nedelje" o razmatranju alternativa velikoj kopnenoj ofanzivi u Rafi.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je međutim odmah posle glasanja učinio ono što je najavio i otkazao posetu delegacije Vašingtonu, zbog uzdržanosti SAD.

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće je podsetio da je izraelski ministar odbrane Joav Galant već stigao u odvojenu posetu Americi i da će se sastati sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom te kolegom Lojdom Ostinom. Predviđen je i sastanak sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejkom Salivenom.

Kirbi je izrazio uvernje da će na tim sastancima biti mogućnosti da se razgovara o izraelskim planovima za Rafu u vreme kada UN, SAD i muslimanski svet upozoravaju da bi ofanziva u Rafi dovela do humanitarne katastrofe.

Teme