Web Analytics
Na današnji dan 26. mart - BetaRS

Na današnji dan 26. mart

Dogodilo se | 26.03.2024 | access_time 10:30
Na današnji dan 26. mart
Foto: Wikipedia

Na današnji dan 26. marta 1984 goldine jugoslovenski i srpski pisac Branko Ćopić, jedan od najplodnijih i najpopularnijih pisaca posle Drugog svetskog rata je izvršio samoubistvo. Humorista, autor rodoljubive i dečije poezije, Ćopić se smatra nastavljačem tradicije seoske pripovetke srpskog realizma Kočića, Ćorovića i Veselinovića ("Pod Grmečem", "Doživljaji Nikoletine Bursaća", "Gluvi barut", "Osma ofanziva", "Bašta sljezove boje").

1881 - Rumunija je postala kraljevina, a kraljem je proglašen Karol I iz nemačke dinastije Hoencolern-Sigmaringen.

1892 - Umro je najuticajniji američki pesnik 19. veka Volt Volter Vitmen (Walt Walter Whitman), autor zbirke "Vlati trave".

1893 - Rođen je Palmiro Toljati (Togliatti), jedan od osnivača i dugogodišnji generalni sekretar Komunističke partije Italije (1927-1964), pobornik policentrizma u komunističkom pokretu i utemeljivač koncepcije "italijanskog puta u socijalizam".

1913 - Posle duge opsade, Bugari su u Prvom balkanskom ratu uz pomoć vojske Srbije osvojili turski grad Jedrene.

1914 - Rođen je američki pisac Tomas Lenijer Vilijams (Thomas Lanier Williams) - Tenesi Vilijams (Tennessee), koji je stekao široku popularnost dramama ("Staklena menažerija", "Tramvaj nazvan želja", "Mačka na usijanom limenom krovu").

1923 - Umrla je francuska glumica Sara Bernar (Sarah Bernhardt) koja je obeležila pozorišnu epohu kao najveća tragičarka svog doba. Uživala je izuzetnu popularnost i savremenici su je nazivali "božanska Sara".

1945 - Posle teških borbi, američke trupe su u Drugom svetskom ratu osvojile pacifičko ostrvo Ivo Džima. Amerikanci su izgubili više od 4.500 vojnika, a 22.000 Japanaca su poginule ili su zarobljene.

1953 - Američki mikrobiolog Džonas Edvard Salk (Jonas Edward) objavio je pronalazak vakcine protiv dečje paralize.

1971 - Šeik Mudžibur Rahman (Mujibur) proglasio je Istočni Pakistan nezavisnom državom Bangladeš.

1973 - Umro je engleski pisac, glumac i pevač Noel Kauard (Coward). Svestrani majstor pozornice stekao je veliku popularnost svojim dramama, skečevima i muzičkim revijama ("Vrtlog", "Pali andjeli", "Laka vrlina", "Reč i muzika", "Privatni život").

1979 - Predsednik Egipta Anvar el Sadat (Anwar) i premijer Izraela Menahem Begin (Menachem) potpisali su mirovni ugovor u Vašingtonu. To je bio prvi mirovni sporazum jevrejske države i jedne arapske zemlje.

1992 - Bivši šampion teške kategorije u boksu, Majk Tajson (Mike Tyson) osuđen je na šest godina zatvora zbog silovanja.

1993 - Savet bezbednosti UN izglasao je slanje 30.000 mirovnih trupa u Somaliju. To je bila dotad najveća i najskuplja mirovna operacija UN.

1993 - Umro je srpski pozorišni i filmski glumac Taško Načić, majstor komedije i groteske. Proslavio se u matičnom pozorištu "Atelje 212" ulogama u "Kralju Ibiju", "Radovanu III", "Čudu u Šarganu", "Kafanici sudnici, ludnici" i u mnogim filmovima, među kojima je najzapaženija bila uloga u "Davitelju protiv davitelja".

1994 - Osnovano je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

1997 - U Kaliforniji je na raznim mestima nadjeno 39 slično odevenih tela pripadnika sekte "Rajska kapija" koji su izvršili masovno samoubistvo.

2002 - U seriji zemljotresa koji su pogodili provinciju Baglan u Avganistanu poginulo je 1.000 ljudi.

2004 - Japanski sud je presudom naložio Vladi i jednoj firmi da isplate 88 miliona jena odštete grupi Kineza primoranih da rade u Japanu tokom Drugog svetskog rata.

2006 - Na vanrednim parlamentarnim izborima u Ukrajini najviše glasova je osvojila Partija regiona premijera Viktora Janukoviča, na drugom mestu je bila "narandžasta heroina" Julija Timošenko, a Koalicija ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka (Naša Ukrajina - Narodna samoodbrana) na trećem.

2011 - U Londonu je protestovalo 100.000 ljudi, jer je vlada premijera Dejvida Kamerona u nastojanju da smanji budžetski deficit, smanjila javne troškove za 80 milijardi funti. Savet sindikata je ocenio da su to bile najveće demonstracije civilnog društva za više godina.

2015 - Umro je švedski pesnik Tomas Transtremer, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2011. godine, jedan od najznačajnijih skandinavskih pisaca posle Drugog svetskog rata.

2018 - U požaru nastalom u tržnom centru u ruskom gradu Kemerovu poginule su 64 osobe od kojih 41 dete.

2019 - Evropski parlament podržao je direktivu kojom se od 2021. na nivou EU ukida polugodišnje pomeranje sata, a zemljama članicama prepušta odluka da li će se opredeliti za letnje ili zimsko računanje vremena.

Teme