Web Analytics
Ekološka obnova ostrva na reci Jangce - BetaRS

Ekološka obnova ostrva na reci Jangce

Životna sredina | 26.03.2024 | access_time 13:25
Ekološka obnova ostrva na reci Jangce
Inicijativa za ekološku obnovu ostrva Guangjang u Čongćingu nedavno je navedena kao jedna od dobrih praksi za Dekadu obnove ekosistema Ujedinjenih nacija, pokazujući primer kineske inicijative Šan-Šui koja ima za cilj revitalizaciju svojih ekosistema, piše Sinhua.

Ostrvo koje se nalazi u okrugu Nan'an i pokriva oko 10 kvadratnih kilometara,,u jugozapadnoj kineskoj opštini Čongćing, najveće je zeleno ostrvo u sredini gornjeg toka reke Jangce.

"Ministarstvo prirodnih resursa preporučilo je mnoge druge projekte u okviru inicijative Šan-Šui i ostrvo je prvo koje je izabrano", rekao je Fan Heng, šef odeljenja za ekologiju i pejzaž kompanije za zeleni razvoj ostrva Čongćing Guangjang.

"Tokom proteklih nekoliko godina, ostrvo je doživelo izuzetnu transformaciju od ugroženosti do sadašnjeg prosperiteta", dodao je Fan.

Pre više od decenije, postojali su planovi za razvoj nekretnina na više od tri miliona kvadratnih metara na ostrvu. U tom periodu su planine i šume ovde pretrpele degradaciju.

"Kako je razvoj tekao u punom zamahu, planine su iskopane, mnoga stabla oborena, a naša terasasta polja su pretrpela degradaciju", rekao je Džang Jonggang (43), nekadašnji žitelj ostrva, dodajući da su ptice u toj oblasti takođe izgubile svoja staništa .

U međuvremenu, Džang i drugi stanovnici ostrva preselili su se u grad uz obalu reke.

Kina je 2016. godine izdala direktive za jačanje očuvanja reke Jangce i zaustavljanje njenog preteranog razvoja. Sledeće godine, opštinske vlasti Čongćinga su obustavile planirani razvoj nekretnina na ostrvu i pokrenule sveobuhvatne i sistematske projekte ekološke obnove.

Prema rečima restauratorskog tima zaduženog za ove projekte, ekološka restauracija mora poštovati pravila prirode.

Tim je koristio naprednu tehnologiju i sproveo terenska istraživanja kako bi identifikovao izvore potoka i strukturu rečnog sistema, nakon čega je sproveo inicijative za produbljivanje korita reka.

Negovane su divlje trave, cveće i žbunje kojima je omogućeno da efikasno povrate pustoš. Uzimajući u obzir životne navike insekata i ptica na ostrvu, uvedena su razne vrste kako bi se optimizovao lanac ishrane.

Ovi projekti obuhvataju 19 hektara za zaštitu planina, 18 hektara za vodoprivredu, 238 hektara za pošumljavanje i zaštitu šuma, 58 hektara za očuvanje poljoprivrednog zemljišta, 19 hektara za iskopavanje korita jezera i bara, 306 hektara za gajenje travnjaka, i 414 hektara za hidrofluktuaciju i restauraciju pojasa.

Zahvaljujući zajedničkim naporima, biodiverzitet ostrva je povećan, pokazuje novo istraživanje. Ostrvo je sada dom za 627 vrsta biljaka i 460 vrsta životinja, u poređenju sa 383 odnosno 310 vrsta pre ekološke restauracije. Stopa pokrivenosti šumama na ostrvu je premašila 90 odsto.

Godine 2021, Džang se vratio na ostrvo kao volonter da radi kao ekološki čuvar. Prema Džangu, ostrvo Guangiang izvesno doživelo izuzetan oporavak.

"Čini se poznato, ali malo drugačije", rekao je Džang. "Ono što mi je poznato su blistave planine i bistra voda. Okolina je lepša, a vazduh još svežiji", dodao je.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina