Web Analytics
Matić (ANEM): Očekujem osuđujuću presudu u slučaju paljenja kuće novinara - BetaRS

Matić (ANEM): Očekujem osuđujuću presudu u slučaju paljenja kuće novinara

Društvo | 26.03.2024 | access_time 13:40
Matić (ANEM): Očekujem osuđujuću presudu u slučaju paljenja kuće novinara
Foto: Beta/MILAN ILIC

Izvršni direktor Asocijacije nezavisnih i slobodnih medija (ANEM) Veran Matić rekao je danas da očekuje osuđujuću presudu u slučaju paljenja kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, kao i da je važno da njeno donošenje bude efikasno.

Matić je ispred Apelacionog suda, pred početak razmatranja žalbe osuđenih za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića 2018. godine, kazao da za razliku od slučaja novinara Slavka Ćuruvije, tu ipak postoje priznanja koja su data na zakonit način i koja su razrešila taj slučaj u rekordnom roku.

"Zahvaljujući tim priznanjima zasnovana je optužnica, a kasnije i dve prvostepene presude", dodao je on.

Kako je Matić naveo, suđenje traje više od pet godina i tom periodu je Jovanoviću i njegovoj suprugi Jeli oštećeno zdravlje, a i dalje čekaju odštetu za štetu koja im je napravljena.

"Videli smo da ne postoji nikakavo kajanje i empatičan odnos prema žrtvama i mislim da su se ispunili svi uslovi da to bude vrlo ozbiljno i rigorozno", rekao je on.

Apelacioni sud u Beogradu danas u 11 sati započeo je razmatranje žalbe osuđenih za paljenje kuće novinara portala Žig info Milana Jovanovića, 2018. godine.

Taj sud odredio je dva dana za raspravu o žalbi, nakon čega bi trebalo da donese konačnu presudu.

Među osuđenima je i nekadašnji predsednik beogradske Opštine Grocka Dragoljub Simonović.

Simonović je prvostepenom presudom, u ponovljenom postupku, osuđen na pet godina zatvora, za podstrekivanje drugih lica na krivično delo - izazivanje opšte opasnosti.

Kao izvršioci, prvostepenom presudom osuđeni su i Aleksandar Marinković na četiri i po godine, Vladimir Mihajlović na četiri i Vladimir Novaković na tri i po godine zatvora.

Teme