Web Analytics
Preminula jugoslovenska 'pop princeza' Slađana Milošević - BetaRS

Preminula jugoslovenska 'pop princeza' Slađana Milošević

Muzika | 26.03.2024 | access_time 21:30
Preminula jugoslovenska 'pop princeza' Slađana Milošević
prt.scr rts.rs

Čuvena jugoslovenska umetnica i pevačica Slađana Milošević umrla je danas u 69. godini, preneli su beogradski mediji uz informaciju da je umrla u zemunskoj bolnici posle kratke bolesti. Ona se međutim već godinama lečila od retke autoimune bolesti, za koju je i sama govorila da je - neizlečiva.

Aleksandra Slađana Milošević, rođena 3. oktobra 1955. godine, bila je poznata i kao pop pevačica, ali i kao avangardni umetnik. Lako prepoznatljiva po ekscentričnom oblačenju, neobičnim frizurama, jakom šminkanju i specifičnom modnom stilu.

Na jugoslovenskoj rok i pop sceni pojavila se krajem 70-ih godina, najpre sa erotičnim pesmicama "Au" i "Seksi dama".

Slavu je stekla 1979. sa pesmom "Amsterdam", a 1981. godine nastupila na izboru za jugoslovenskog predstavnika na Pesmi Evrovizije u Beogradu i osvojila osmo mesto sa kompozicijom "Recept za ljubav".

Sa Dadom Topićem je 1984. godine snimila pesmu "Princeza", koja je prevedena i na engleski jezik (Starlight), a 1989. godine je otišla u SAD gde je neko vreme svirala sa grupom "Baby Sister" i usavršila sviranje električne gitare. U Beograd se vratila sredinom '90 godina.

Njene najpoznatije pesme su "Simpatija", "Upali svetlo", "Amsterdam", "Očigledno nije mi svejedno", "Klovn i smrt", "Srećan ti rođendan", "Moj brat po pesmi", "Baby", "Pusti neka stvari teku svojim tokom", "Ko će reći ljudima", "Neko je tu", "Nad tobom anđeli imaju moć", "Samsara", "Fantastično putovanje", "Dolazi zima", "Bez nade", "Tokata" i "Miki, Miki Veliki".

Pevačica se pre odlaska u SAD ali i posle povratka u zemlju, često pojavljivala u beogradskim noćnim klubovima, među kojima je najpoznatiji nekadašnji klub Fakulteta likovnih umetnosti, poznat u to vreme kao Akademija.

Nakon pevačke karijere bavila se muzičkom produkcijom, bila je veoma angažovana u borbi protiv piraterije i borbi za zaštitu autorskih prava, a zapažen je bio i njen angažman u borbi za prava životinja i kućnih ljubimaca.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama

Barske ptice

pre 16 sati