Web Analytics
Erste i EBRD odobrili kredit od 91,4 miliona evra za izgradnju vetroparka Pupin u Srbiji - BetaRS

Erste i EBRD odobrili kredit od 91,4 miliona evra za izgradnju vetroparka Pupin u Srbiji

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 27.03.2024 | access_time 12:55
Erste i EBRD odobrili kredit od 91,4 miliona evra za izgradnju vetroparka Pupin u Srbiji
Erste grupa i Erste banka u Srbiji su u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) odobrili kredit od 91,4 miliona evra za izgradnju vetroparka "Pupin" u Srbiji, koji će graditi kompanija Enlight Renewable Energy (Enlight), saopšteno je danas.

Taj finansijski paket, po oceni kreditora, značajno će doprineti ostvarivanju ključnog cilja - energetske diversifikacije u Srbiji.

Erste i EBRD će obezbediti paralelne kredite, svaki u vrednosti od 45,7 miliona evra, uključujući rezervne tranše za servisiranje duga.

Lokalna ćerka firma kompanije Enlight iskoristiće taj novac za razvoj, izgradnju i rad vetroparka ukupne snage od 94 megavata (MW), koji su pokrenuli Enlight i New Energy Solutions, a koji je nazvan u čast jednog od najvećih srpskih naučnika, Mihajla Pupina.

Očekuje se da vetropark "Pupin" počne da radi u drugoj polovini 2025. godine, kao proširenje postojećeg južnobanatskog vetroparka "Kovačica", koji je takođe u vlasništvu kompanije Enlight i koji su finansirale iste banke 2017. godine.

Vetropark "Pupin" će moći da snabdeva čistom, "zelenom" električnom energijom više od 40.000 domaćinstava, što je ekvivalentno broju domaćinstava u gradu srednje veličine kao što je Zrenjanin. Takođe će pomoći da se smanji intenzitet emisije ugljen-dioksida u energetskom sektoru Srbije i podstakne tranzicija ka zelenoj ekonomiji.

Ugalj i dalje dominira proizvodnjom električne energije u Srbiji, a finansijski paket dolazi u trenutku kada se zemlja suočava sa hitnom potrebom da se udalji od fosilnih goriva kako bi se suočila sa rešavanjem svojih dugoročnih, strukturnih energetskih izazova, navodi se u saopštenje Erste banke.

Istaknuto je da se tim finansiranjem podržava projekat koji je osvojio tržišnu premiju u okviru prve aukcije za obnovlјivu energiju u Srbiji za energiju vetra, koja je održana 2023. godine i na kojoj su dodeljene premije za kvotu od 400 MW.

Očekuje se da će druga i treća runda aukcija za vetroparkove, svaka sa kvotom od 300 MW, biti održane 2024. i 2025. godine. Slične aukcije biće istovremeno i za solarne elektrane.

Plan sistema podsticaja razvijen je i pokrenut uz podršku EBRD, a finansirao ga je Švajcarski državni sekretarijat za ekonomske poslove (SECO) sa ciljem podsticanja tržišne integracije obnovljivih izvora energije, jer izvođači dobijaju podršku u skladu sa tržišnim cenama, kao i prihod od prodaje električne energije.

"Finansiranje prvog projekta vetroparka u okviru aukcija za tržišne premije Srbije za obnovljivu energiju označava veliki korak na njenom putu ka zelenoj energetskoj tranziciji i nadamo se da će utrti put i za druge ovakve projekte u budućnosti. Projekat 'Pupin' je realizovan zahvaljujući odličnoj saradnji i nepokolebljivoj posvećenosti svih uključenih strana, uključujući investitore, banke, savetnike, otkupljivača, dobavljača turbina i mnoge druge", rekao je šef korporativnih finansija u Erste grupi Volfgang Hargasner.

Regionalni direktor EBRD za Zapadni Balkan Mateo Kolanđeli izjavio je da je ta banka posvećena tome da podrži i drugu aukciju za energiju vetra i solara koja će biti održana u Srbiji kasnije ove godine, kako bi nastavila da ubrzavamo zelenu tranziciju u zemlji.

"Izgradnja vetroparka Pupin u neposrednoj blizini naše postojeće lokacije vetroparka Kovačica predstavlja značajnu stavku u našoj strategiji 'proširenja interkonekcije'. Pored toga, imali smo sreću da na finansiranju projekta Pupin ponovo sarađujemo sa našim partnerima, EBRD i Erste bankom", izjavio je izvršni direktor i suosnivač kompanije Enlight Renewable Energy Gilad Javec.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori