Web Analytics
Panel: Srbiji nedostaju konkretne strateške odluke za sprovođenje zakona o OIE - BetaRS

Panel: Srbiji nedostaju konkretne strateške odluke za sprovođenje zakona o OIE

Izvori | Izvor: Beta | 27.03.2024 | access_time 21:30
Panel: Srbiji nedostaju konkretne strateške odluke za sprovođenje zakona o OIE
Foto: Zorica Popović
Srbiji nedostaju strateško opredeljenje i bolje i brže sprovođenje Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije, ocenili su učesnici konferencije "Zeleni razgovori − Energetska budućnost Srbije".

Nevladina organizacija "Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu" (RERI) koja je organizovala konferenciju, saopštila je danas da su učesnici skupa istakli da tempo usklađivanja i usvajanja podzakonskih akata mora biti brži, kao i da se moraju izmeniti i drugi zakoni koji takođe direktno utiču na ovu oblast.

Oni su ukazali na nedostatak strateškog opredeljenja i konkretnih strateških odluka koje bi predstavljale osnov za sprovođenje zakona.

Na konferenciji su predstavljene analize Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije i Zakona o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije.

Autor analize Zakona o OIE Jovan Rajić istakao je kao problematičan položaj strateškog partnera, prilikom čijeg se izbora i sprovođenja javnog poziva suspenduje primena postojećeg pravnog okvira, konkretno propisa kojima se uređuje postupak javne nabavke i propisa kojima se uređuje javno-privatno partnerstvo.

"Izazovi se takođe ogledaju u nedostatku informacija u vezi sa kupcima-proizvođačima, visokim troškovima za kupce-proizvođače i nepredvidivosti obnovljivih izvora energije. Stoga je podvučena potrebu za inovacijama i kombinovanjem različitih opcija kako bi se pronašao odgovarajući tempo u ostvarivanju energetske tranzicije", saopštio je RERI.

Panelisti su ocenili da je usklađenost Zakona o korišćenju obnovljivih izvora energije sa Direktivom EU o promovisanju korišćenja energije iz obnovljivih izvora na zadovoljavajućem nivou.

"Kontekst u kojem je zakon usvojen predstavlja korak u pravom smeru, jer se na ovaj način redefiniše ceo ekonomski, a ne samo energetski sektor", rečeno je na konferenciji.

Učesnici skupa su ocenili da Zakon o energetskoj efikasnosti i racionalnoj upotrebi energije predstavlja unapređenje prethodnog zakona, ali da se ne primenjuje u potpunosti.

Usvajanjem zakona se, prema njihovom mišljenju, neće rešiti ključni problemi, već su za to potrebni dobra javna politika, pravilno usmeravanje novca, promena tehnologija ili promena ponašanja.

Posebno su istakli važnost socijalnog aspekta i pristupa javnim pozivima i konkursima, imajući u vidu da oni trenutno nisu dostupni najugroženijim grupama stanovništva.

Panelisti su ukazali na važnost veze između energetske efikasnosti i energetskog siromaštva, potrebu za praćenjem ušteda, značaj nadzora nad tržištem i doprinos energetske efikasnosti energetskoj sigurnosti i bezbednosti.

Takođe su naglasili značaj informisanja građana o energetskim opcijama za uštedu, kao i istaknutu ulogu koju energetske zadruge imaju u edukaciji i podizanju svesti o energetskoj efikasnosti.

Na dva panela, održanim u utorak Beogradu, pored autora publikacija Jovana Rajića iz RERI-ja i Aleksandra Macure iz RES fondacije, učestvovali su stručnjak za energetsku efikasnost i obnovljivu energiju Slobodan Jerotić , energetska menadžerka iz Vlasotinca Adrijana Ranđelović, savetnik ministra za obnovljive izvore energije u Ministarstvu rudarstva i energetike Rade Mrdak, programski direktor Centra za unapređenje životne sredine Vladan Šćekić i advokat Miloš Laković.

Teme