Web Analytics
Bajdenova administracija daje kredit da se obnovi rad otpisane nuklearne elektrane - BetaRS

Bajdenova administracija daje kredit da se obnovi rad otpisane nuklearne elektrane

Tranzicija | Izvor: Beta-AP | 27.03.2024 | access_time 22:20
Bajdenova administracija daje kredit da se obnovi rad otpisane nuklearne elektrane
Federalna vlada SAD je danas najavila kredit od 1,5 milijarde dolara za ponovno pokretanje otpisane nuklearne centrale u jugozapadnom Mičigenu.

Državna sekretarka za energetiku Dženifer Grenholm je rekla da je "nuklearna energetika naš daleko najveći izvor nekarbonski proizvedene struje, direktno omogućavajući rad 100.000 ljudi, a još stotina hiljada indirektno". 

Plan je da ta centrala proradi do kraja 2025. godine. Da bi se to desilo, elektrana mora da prođe kroz inspekcije i testiranje i da dobije odobrenje Nuklearne regulatorne komisije SAD (NRC).

Od 1971. do 2007. godine vlasnik elektrane Palisejds je bila javna kompanija Mičigena "CMS enerdži", a od 2007. pa do gašenja svih reaktora 2022. godine bila je u vlasništvu kompanije "Enerdži" iz Luizijane.

Kompanija Holtek internešnal kupila je 2022. godine elektranu Palisejds, planirajući da je demontira. Ta firma kaže da već sada ima dva dugoročna aranžmana sa firmama koje bi da kupuju struju iz te centrale i da će za finalizaciju sporazuma sa Vladom SAD biti potrebno četiri-pet meseci.

Guvernerka Mičigena Grečen Vitmer je rekla da će to biti prva otpisana nuklearna centrala u SAD koja će ponovo proraditi.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije