Web Analytics
ZLF: Lakše je da neko bude izabran kao poslanik, nego kao predsednik studentskog parlamenta - BetaRS

ZLF: Lakše je da neko bude izabran kao poslanik, nego kao predsednik studentskog parlamenta

Politika | 28.03.2024 | access_time 12:55
ZLF: Lakše je da neko bude izabran kao poslanik, nego kao predsednik studentskog parlamenta
Foto: Beta/MILOS MISKOV

Narodni poslanik Zeleno-levog fronta (ZLF) Đorđe Pavićević izjavio je danas da ta stranka traži izmene Zakona o studentskom organizovanju, zato što je po aktuelnom zakonu lakše da neko bude izabran kao poslanik nego kao predsednik studentskog parlamenta.



Pavićević je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da je "najskandaloznije" to što je na gotovo svim fakultetima Univerziteta u Beogradu postojala samo jedna lista za studentski parlament, za koju su studenti mogli da glasaju.

"Smatramo da je jako važan zakon donet pod dosta sumnjivim okolnostima, 2021. godine u vreme kada je bila korona, i definisao je način studentskog organizovanja i uveo novine koje su dovele do stanja kakvo trenutno imamo. Izbori za studentske parlamente su zakazani na većini fakulteta za 3. april, i već imamo probleme", rekao je Pavićević.

On je upozorio da su se izbori odvijali tako što je bila samo jedna lista, a da su na nekim fakultetima studenti pokušali da naprave konkurenciju, ali da je to onemogućeno.

Podsetio je da po aktuelnom zakonu, da bi se neko kandidovao na izborima za studentski parlament, treba da prikupi deset odsto potpisa svih upisanih studenata na tom fakultetu za jednog kandidata, a da je overa potpisa kod notara skuplja nego za stranke.

Pavićević je kazao da je za overu za kandidate za 25 mesta u studentskom parlamentu potrebno 30.000 evra, povodom čega je ocenio da je to "zarobljen sistem" i "ozbiljan udarac autonomiji univerziteta".

Narodna poslanica ZLF Jelena Jerinić je ocenila da studentske organizacije, koje tako izabrani studentski parlamenti proglašavaju, "predstavljaju zapravo jedan od pipaka kriminalne hobotnice Srpske napredne stranke".

"Studentske organizacije u Novom Sadu koriste se za progon Dinka Gruhonjića", navela je kao primer Jerinić.

Kompletan materijal možete preuzeti i pogledati OVDE

Teme