Web Analytics
EPS potpisala ugovore o preuzimanju energije iz dve solarne elektrane - BetaRS

EPS potpisala ugovore o preuzimanju energije iz dve solarne elektrane

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 28.03.2024 | access_time 13:35
EPS potpisala ugovore o preuzimanju energije iz dve solarne elektrane
Elektroprivreda Srbije (EPS) je danas objavila da je s kompanijama "B2 Nova Sun" i "B2 Sunspot" potpisala ugovore o otkupu električne energije.

Ugovorima EPS preuzima balansne odgovornosti u probnom radu i trajnom radu na 15 godina za buduće elektrane "B2 Nova Sun" od 9,99 megavata u Novoj Crnji i "B2 Sunspot" od sedam megavata, u Kikindi.

To su prve solarne elektrane sa kojima EPS potpisuje ove ugovore na osnovu aukcija koje je sprovelo Ministarstvo rudarstva i energetike.

Izvršni direktor za poslove upravljanja elektroenergetskim portfeljem u EPS David Žarković je rekao da je "cena otkupa i balansiranja određena na tržišnim principima".

Naveo je da će ta energija dodatno osigurati rad elektroenergetskog sistema i biće dovoljna za snabdevanje 10.000 domaćinstava.

EPS, sa investitorima koji su učestovali na aukcijama i drugim nezavisnim proizvođačima u Srbiji, ima više od jednog gigavata instalisanih kapaciteta iz obnovljivih izvora što čini više od 10 odsto proizvodnih kapaciteta u Srbiji.

Sanešto više od 30 odsto proizvodnje iz hidroelektrana, EPS se približava proizvodnji od 50 odsto iz obnovljivih izvora.

Direktor kompanija "B2 Nova Sun" i "B2 Sunspot" Miloš Kostić je rekao da obe elektrane imaju građevinske dozvole i ugovore sa kompanijom "MT-KOMEX" za izgradnju po principu "ključ u ruke", da je za obe elektrane kupljena sva oprema i radovi su u toku.

Obe elektrane biće spremne za testiranje u maju, a ukupna godišnja proizvodnja te dve solarne elektrane biće 25.000 megavat-sati. Time "nastavljamo investiciona ulaganja jer smo prošle godine pustili u rad solanu elektranu 'Delasol' u Lapovu, snage oko 10 megavata", rekao je Kostić.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori