Web Analytics
I strani vojnici će pomoći u obezbeđivanju OI u Parizu - BetaRS

I strani vojnici će pomoći u obezbeđivanju OI u Parizu

Olimpijada | Izvor: Beta-AFP | 28.03.2024 | access_time 20:20
I strani vojnici će pomoći u obezbeđivanju OI u Parizu
Nekoliko stranih zemalja, uključujući i Poljsku, poslaće vojnike da pomognu u obezbeđivanju Olimpijskih igara u Parizu ovog leta, saznaje danas Frans pres iz izvora bliskih francuskom ministarstvu odbrane.

"Nekoliko stranih zemalja će poslati pojačanje u određenim kritičnim oblastima, kao što su jedinice sa obučenim psima, gde su potrebe ogromne", naveli su izvori bliski ministarstvu.

Isti izvor je podsetio da je ta praksa uobičajena. Francuski žandarmi su tako učestvovali u obezbeđivanju lokacija tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u Kataru.

Poljsko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da će poslati vojnike kako bi pomogli u obezbeđivanju Olimpijskih igara u Parizu, ne precizirajući njihov broj.

"U Parizu će biti raspoređena operativna grupa sastavljena od naših vojnika, uključujući i pse tragače. Njen glavni cilj biće otkrivanje eksploziva i antiterorističke operacije", napisao je na društvenoj mreži Isk (X) poljski ministar odbrane Vladislav Kosinjak-Kamiš.

Francuska vlada odlučila je prošle nedelje, odmah posle napada na koncertnu dvoranu u Moskvi u kojem su poginule 143 osobe, da podigne na najviši nivo stepen bezbednosti u zemlji.

Odgovornost za napad u Rusiji su preuzeli džihadisti Islamske države, koji su 2015. godine u Francuskoj sproveli dva velika teroristička napada.

Prema rečima francuskog ministra odbrane Sebastijena Lekornija, za Olimpijske igre će biti mobilisano 18.000 francuskih vojnika, uključujući 3.000 pripadnika vazduhoplovnih jedinica zaduženih za nadzor iz vazduha.

Teme