Web Analytics
Inicijativa 'Nije filozofski ćutati' podržala profesore Filozofskog fakulteta u Novom Sadu - BetaRS

Inicijativa 'Nije filozofski ćutati' podržala profesore Filozofskog fakulteta u Novom Sadu

Društvo | 29.03.2024 | access_time 10:00
Inicijativa 'Nije filozofski ćutati' podržala profesore Filozofskog fakulteta u Novom Sadu
Foto: Beta/DRAGAN GOJIC

Inicijativa "Nije filozofski ćutati" nastavnika i saradnika Filozofskog fakutleta Univerziteta u Beogradu podržala je danas profesore i osoblje Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i pozvala nadležne da konačno reaguju zbog "hajke" koja ne prestaje.

"Pružamo punu podršku kolegama iz Novog Sada, ustajemo protiv nasilja nad slobodom izražavanja i odlučno zahtevamo da nadležni organi stanu na put nasilnicima", navodi se u pismu podrške.

Dodali su da ustaju protiv nasilja nad slobodom izražavanja i da su "užasnuti hajkom" koja već tri nedelje traje protiv profesora novosadskog fakulteta Dinka Gruhonjića.

"Nadležni organi nisu regovali na hajku, što je dovelo do eskalacije nasilja i blokade Filozofskog fakulteta", piše u pismu.

Inicijativni odbor nastavnika Filozofskog fakulteta u Novom Sadu pozvao je kolege da se danas u 12 sati okupe ispred zgrade tog fakulteta.

Grupa od dvadesetak mlađih osoba juče je upala u zgradu fakulteta i ne želi iz nje da izađe, dok profesor tog fakulteta Dinko Gruhonjić ne dobije otkaz zbog navodnog "govora mržnje".

Te osobe su upale u fakultetsku zgradu nakon što je prethodno ispred zgrade održan protest kojem je prisustvovalo stotinak osoba, među kojima su novinari prepoznali i osobe koje nisu studenti već pripadaju takozvanim navijačkim grupama.

Osobe koje su upale na fakultet nosile su srpske zastave, podizale tri prsta, pevale nacionalističke pesme o Kosovu, a jedna od njih je na sebi imala majicu sa likom Milorada Ulemeka Legije i transparent "Moj sinko nikad kao Dinko".

Milorad Ulemek Legija je osuđen na 40 godina robije zbog atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, na još 40 godina robije zbog ubistva nekadašnjeg predsednika Srbije Ivana Stambolića i na 15 godina robije zbog pokušaja atentata na nekadašnjeg lidera opozicije Vuka Draškovića.

Dekanat Filozofskog fakulteta u Novom Sadu saopštio je da nadležne institucije hitno moraju da reaguju, jer im je ugrožena imovina i bezbednost.

Nakon što je pozvana policija, rečeno je da "blokada javne visokoobrazovne ustanove ne predstavlja osnov za prekršajnu niti krivičnu odgovornost", saopšteno je iz Dekanata.

Pored grupe osoba koje "blokiraju" fakultet i koje su ulaz na fakultet vezali lancima i katancima, u zgradi fakulteta nema nikoga od zaposlenih.

U medijima i na društvenim mrežama je sinoć objavljen video snimak na kojem se vide kako mladići u crnom unose kese sa alkoholnim pićima u zgradu fakulteta.

Uprava je saopštila da će oni koji ne reaguju na ovakvu uzurpaciju fakulteta biti odgovorni za sve štete koje nastanu.

Posle Matice srpske, Filozofski fakultet, najstariji fakultet na Novosadskom univerzitetu, ima najbogatiju biblioteku.

Protest studenata deo je pritisaka na Gruhonjića koji traje već nedeljama, nakon što je se na društvenim mrežama proširio montirani video snimak sa nastupa na prošlogodišnjem izdanju festivala "Rebedu" u Dubrovniku u kojem je on navodno veličao ustaškog zločinca Dinka Šakića, što je Gruhonjić najoštrije demantovao.

Gruhonjić je u više navrata ponovio da je uveren da iza napada na njega stoji vrh vlasti u Srbiji i dodao da o tome svedoči i činjenica da ga je visoki funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke i republički poslanik Milenko Jovanov sa skupštinske govornice šovinistički izvređao i samo nekoliko sati nakon toga je na ulazu u zgradu u kojoj Gruhonjić živi sa porodicom ispisan grafit kojim se poziva na njegovo ubistvo.

Portal Radija Slobodna Evropa (RSE) juče je objavio istraživački tekst u kojem se navodi da iza zahteva da se Dinko Gruhonjić protera sa fakulteta stoje i proruski kanali i političari, ali i snajperisti.

Gruhonjić je najviše pretnji dobio preko društvene mreže Telegram, preko grupa koje su povezane sa ruskom propagandom, a kampanja da mu se da otkaz na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu organizovana je takođe sa tih kanala, piše RSE.

Predsednica Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Ivana Macak izjavila je da je taj parlament "većinom glasova osudio sramno ponašanje Dinka Gruhonjića i od Etičke komisije zatražio da njegov govor proglasi za govor mržnje".

Macak je bila četvrta na listi Ruske stranke za pokrajinske izbore 2023. na kojima je ova stranka osvojila jedan mandat u pokrajinskoj skupštini.

Rusofilstvo, socijalni konzervativizam, evroskepticizam, antiglobalizam, srpski nacionalizam - tako je na sajtu Ruske stranke opisana ideologija ove partije, naveo je RSE.

Za sankcionisanje profesora Gruhonjića založio se i student prodekan na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Nemanja Vujić.

RSE piše da Vujić na svom Fejsbuk profilu ima fotografiju sa, kako navodi u opisu, "velikim Arnom Gujonom", Francuzom koji se u javnosti predstavlja kao humanitarac koji pomaže Srbima na Kosovu, dok je u Francuskoj bio deo ekstremno desničarskog Bloka identitaraca. To je pokret kojeg su 2003. godine osnovali članovi ekstremno desničarske grupe Unité Radicale, zabranjene nakon što je njihov simpatizer pokušao atentat na francuskog predsednika Žaka Širaka 2002. godine.

Stotine pretnji upućene su tokom prethodne dve nedelje Gruhonjiću i predsednici Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ani Lalić.

Pretnje su masovno počeli da dobijaju i studenti i profesori koji su podržali Gruhonjića.

Teme