Web Analytics
Miroslav Lajčak u septembru preuzima novu dužnost - BetaRS

Miroslav Lajčak u septembru preuzima novu dužnost

Svet | 29.03.2024 | access_time 10:50
Miroslav Lajčak u septembru preuzima novu dužnost
Foto: Beta/MILAN OBRADOVIC

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak će nakon isteka mandata krajem avgusta biti imenovan za ambasadora EU u Švajcarskoj.

Prema diplomatskim izvorima Radio Slobodne Evrope (RSE), Lajčak će dužnost ambasadora EU u Švajcarskoj preuzeti 1. septembra.

Lajčak, bivši slovački ministar spoljnih poslova, imenovan je za evropskog posrednika u dijalogu u aprilu 2020.

Za sada nema potvrde ko će naslediti Lajčaka. Kako su objasnili izvori RSE, rasprava unutar EU je počela ali odluka će biti doneta nakon evropskih izbora zakazanih za juni ove godine.

Cilj je da Lajčakov naslednik bude imenovan pre prvog septembra kako se ne bi stvorila institucionalna praznina ali imenovanje te osobe treba da čeka na izbor novog šefa diplomatije, funkciju koju sada ima Žozep Borel (Josep Borrell).

Imenovanje novog evropskog šefa diplomatije i ostalih čelnika EU institucija će uslediti nakon evropskih izbora.

Lajčakovo imenovanje dešava se u okviru velike rotacije u evropskom diplomatskom servisu. Prema saznanjima RSE, ove nedelje su imenovana 43 evropska ambasadora u više svetskih zemalja.

Među njima su i novi ambasadori za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo.

Šef delegacije u BiH biće Luiđi Soreka (Luigi Soreca) dosadašnji ambasador EU u Albaniji.

Kancelariju EU na Kosovu će voditi estonski diplomata Aivo Orav. On je trenutno ambasador Estonije pri EU. Ranije je imao funkciju šefa EU delegacija u Severnoj Makedoniji kao i u Crnoj Gori.

Teme