Web Analytics
Kusturica predsednik žirija Međunarodnog filmskog festivala u Pekingu u aprilu - BetaRS

Kusturica predsednik žirija Međunarodnog filmskog festivala u Pekingu u aprilu

Film i TV | 29.03.2024 | access_time 13:10
Kusturica predsednik žirija  Međunarodnog filmskog festivala u Pekingu u aprilu
Fotografija prikazuje ceremoniju crvenog tepiha prošlogodišnjeg, 13. međunarodnog filmskog festivala u Pekingu (Sinhua/Chen Zhonghao)

Ovogodišnji, 14. Međunarodni filmski festival u Pekingu održaće se od 18. do 26. aprila, a međunarodnim žirijem za Tiantan nagradu predsedavaće srpski reditelj Emir Kusturica, saopštili su organizatori.

U konkurenciji za ovogodišnju nagradu Tiantan biće ukupno 15 filmova, odabranih od rekordnog broja ukupno prijavljenih 1.509 filmova iz 118 zemalja i regiona, rečeno je na konferenciji za novinare, prenosi Sinhua.

Brazil je pozvan da bude počasni gost ovogodišnje manifestacije, jer se 2024. godine navršava 50 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Kine i Brazila. Brojni brazilski filmski stvaraoci i predstavnici filmskih i TV kompanija prisustvovaće festivalu, a serija brazilskih filmova biće prikazana u Pekingu.

Tokom festivala, preko 240 kineskih i stranih filmova sa različitim temama biće prikazano u više od 20 bioskopa u Pekingu , susednoj opštini Tjenđin i provinciji Hebej.

Pokrenut 2011. godine, festival ima za cilj da podstakne razmenu između globalnih igrača u filmskoj industriji. Festival privlači sve veću međunarodnu pažnju zahvaljujući kineskom filmskom tržištu koje je u procvatu.

Teme

Novo

Dogodilo se

Šta drugi čitaju

Zabava

U slikama