Web Analytics
Vučić: U izuzetno teškoj smo političkoj situaciji kada je reč o Kosovu, mir je prioritetni interes - BetaRS

Vučić: U izuzetno teškoj smo političkoj situaciji kada je reč o Kosovu, mir je prioritetni interes

Politika | Izvor: Beta | 29.03.2024 | access_time 18:50
Vučić: U izuzetno teškoj smo političkoj situaciji kada je reč o Kosovu, mir je prioritetni interes

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se zemlja nalazi u "izuzetno teškoj političkoj situaciji", kao i da je za Srbiju "mir prioritetni interes".

Vučić je u obraćanju građanima preko medija kazao da se to odnosi na situaciju na Kosovu, i na ponašanje kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

"Od dolaska Kurtija na vlast 2021. godine, počinjeno je 494 etnički motivisanih napada na Srbe i srsku crkvu. Prethodnih devet godina imali smo svega 170 napada više", rekao je Vučić.

Vučić je kazao da međunarodna zajednica nije sankcionisala takvo ponašanje Prištine, osim što su im uvedene sankcije koje se, prema njegovoj oceni, ne poštuju.

"Za proteklih godinu dana na apsolutno svim međinarodnim fomrumima su učestvovali ti kojima su uveli sankcije", kazao je Vučić.

Rekao je i da je Kosovo "kažnjeno" viznom liberalizacijom, a onda im je "unapređen status u Parlamentarnoj skupštini NATO".

"Kaznili su ih zatim time što su pokrenuli inicijativu za prijem u članstvo Saveta Evrope", zaključio je Vučić.

Povodom odluke Prištine o ukidanju platnog prometa u dinarima Vučić je rekao da Srbija "ni usput, ni ne usput neće prihvatiti ukidanje dinara", kao i da mu je neko iz međunarodne zajednice predložio da se proda ogranak Poštanske štedionice nekoj drugoj banci.

"Oni jednostavno svi zajedno nisu normalni", rekao je Vučić.

Ocenio je, povodom situacije na Kosovu, da su sve akcije vlasti u Prištini usmerene na iseljavanje Srba sa severa Kosova.

Vučić je rekao da su Srbi na severu Kosova "institucije napustili sami", čak i protiv njegovog saveta.

Takođe je i oštro kritikovao grčku poslanicu Doru Bakojani jer je preporučila ulazak Kosova u Savet Evrope, ali i zapadne zemlje koje to podržavaju.

Vučić je rekao da se Bakojani, izvestiteljka Saveta Evrope i sestra grčkog premijera Kirijakosa Micotakisa, "naglo pokajala što je snažno štitila interese Srbije", nakon što je ona ove nedelje preporučila ulazak Kosova u Savet Evrope uprkos tome što je Priština ispunila samo jedan od tri uslova.

"Dori Bakojani da kažem - sram te bilo što si to uradila! Govorila je da snažno štiti interese Srbije i međunarodno pravo, a onda se setila da nije važna ni Zajednica srpskih opština (ZSO) ni eksproprijacija", kazao je Vučić.

Politički komitet Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) usvojio je 27. marta nacrt Mišljenja o zahtevu za Kosova za članstvo u Savetu Evrope, koji je sastavila Bakojani, iako je Kosovo ispunilo samo jedan od tri uslova za ulazak u Savet Evrope - vraćanje 24 hektara zemljišta manastiru Visoki Dečani.

Druga dva uslova - formiranje ZSO i revizija kontroverznih eksproprijacija u opštinama sa srpskom većinom na Kosovu - označena su u nacrtu Mišljenja kao "post-pristupne obaveze Kosova", što znači da Priština mora da ih ispuni posle prijema u Savet Evrope.

Bakojani je preporučila članstvo Kosova u Savetu Evrope nakon što su kosovski premijer i predsednica, Aljbin Kurti i Vjosa Osmani, poslali pismo toj organizaciji sa obećanjem da će formirati ZSO i rešiti pitanje eksproprijacija po prijemu u članstvo.

"Osmani i Kurti su po 1000. put lagali, ali oni koji to odobravaju znaju da oni lažu kada u pismu obećavaju da će formirati ZSO po ulasku u Savet Evrope", kazao je Vučić.

Povodom objavljivanja da će Kosovo postati pridruženi član Parlamentarne skupštine NATO-a baš 24. marta, na 25. godišnjicu bombardovanja Jugoslavije, Vučić je rekao da "igra datumima nije slučajna".

"Oni (Zapad) misle da mogu da nas ponižavaju doveka. I sednica PSSE (na kojoj će se glasati o nacrtu Mišljenja o zahtevu za Kosova za članstvo u Savetu Evrope) biće održana 18. i 19. aprila, na 11. godišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma, na 11. godišnjicu neformiranja ZSO", naveo je Vučić.

Dodao je da su mu predstavnici velike petorke na dva sastanka početkom 2023. godine ukupno 13 puta rekli da je formiranje ZSO "prva prioritetna obaveza Prištine" i da Srbija nema nikakvu obavezu" dok Priština to ne uradi.

Predsednik govorio je i o uslovima koje je Zapad postavio kako bi bili opozvani gradonačelnici četiri opštine na severu Kosova.

On je rekao da je prvo rečeno da se podnese peticija sa potpisima više od 20 odsto Sreba koji traže izbore u ove četiiri opštine.

"Međutim, Kurti nije dao izbore, pa su onda rekli "morate da idete na referendum gde morate da imate više od 50 odsto upisanih Srba. Ali tih ljudi nema. To je nemoguće", rekao je Vučić.

On je istakao da su, i pored toga, za svaki slučaj, kako bi onemogućili referendum, izdali pravilnik sa 10 tačaka.

"Za glasanje za opoziv potrebno je da na referendumu izađe 50 odsto plus jedan glasač. To je jedna tačka", rekao je Vučić.

Podvukao je da je i pre događaja u Banjskoj, ali i posle više od 12 odsto Srba sa severa napustilo svoja ognjišta.

"Istovremeno, sa značajnim smanjenjem broja Srba na Kosovu, birački spisak je za samo dva i po meseca povećan za 824 glasača što je tri putra više nego prethodno za godinu dana do 2023. godine", rekao je Vučić dodajući da je i to urađeno samo kako ovi uslovi za izlazak na referendum ne bi mogli da budu ispunjeni.

"Glasanje van Kosova poštom, koje je svuda dozvoljeno, je nemoguće zbog odluke takozvanog Vrhovnog suda Kosova iz 2019. godine. Prihvata se samo iz zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova", naglasio je Vučić.

Podvukao je da su rokovi za izborne radnje maksimalno komplikovani i prekratki, da registracija traje šest dana do 3. aprila 2024. godine.

"Pritom, ovaj opoziv ne podrazumeva smenu odbornika koji imaju faktičku vlast. Dakle, sve su uradili kako taj referendum ne bi mogao da bude sproveden. I tako nas sve prave budalama", zaključio je Vučić.

 Vučić je istakao da je finansijska situacija Srbije dobra i da zemlja nema nikakve teškoće u otplati javnog duga.

"Sada na računu imamo preko četiri milijarde evra", rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Naveo je da je fleš procena februarskog brutog domaćeg proizvoda (BDP) da je rast bio 5,9 odsto, što je 0,8 procentnih poena bolje od planiranog.

"Prosečen rast BDP-a u prva dva meseca bio je 4,9 do pet odsto, što znači da će do kraja godine biti preko 3,5 odsto", rekao je Vučić.

Najavio je da 1. maja počinje izgradnja Nacionalnig stadiona u Surčinu, na lokaciji gde će biti održan međunarodni sajam Ekspo 2027. godine.

Takođe je rekao da će se krajem aprila na dnevnom radu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija naći rezolucija o genocidu u Srebrenici, i ocenio da će posle toga uslediti zahtevi za ukidanje Republike Srpske i da Beograd plati ratnu odštetu.

Tokom obraćanja javnosti, Vučić je rekao da će se rezolucija najverovatnije naći na dnevnom redu 27. aprila i dodao da postoje dva razloga za tu inicijativu.

"Jedan razlog je da srpski narod bude kažnjen zbog slobodarske i nezavisne politike, da bude dodatno pritisnut po pitanju Kosova i Metohije i zbog spoljnopolitičke orijentacije. Drugi je taj da mogu muslimanima širom sveta da pokažu da postoje muslimani koje podržavaju, s obzirom na odnos prema Palestincima i drugim", kazao je Vučić.

Naveo je da su Nemačka i Ruanda kopredsedavajući grupi prijateljstva koja će predložiti rezoluciju, a da su u njoj i SAD, Velika Britanija, Francuska, Holandija, Lihtenštajn, Irska, Albanija, Turska, Čile, Slovenija, Novi Zeland, Jordan, Pakistan i Malezija.

"I opet će kola da se slome na Srbima. Taj akt nema obavezujuću snagu, ali će se odmah sutradan izaći sa inicijativom za ukidanje Republike Srpske, na osnovu stava da političke tvorevine koje su zasnovane na genocidu ne mogu da postoje. Tražiće i ratnu odštetu od Srbije", dodao je.

Vučić je rekao da će se Beograd boriti i ukazao da je za usvajanje rezolucije potrebno dve trećine glasova, ako se računaju glasovi "za" i "protiv".

"Biće mnogo uzdržanih, oni računaju da će imati podršku svih 27 članica EU, a mi moramo da imamo 14 koji će da budu protiv. Mnogo komplikovana situacija", rekao je Vučić.

On je kazao da se zapadnim zemljama "žuri" da usvoje tu rezoluciju "zbog izbora u SAD i zbog razvoja situacije u Ukrajini i Pojasu Gaze".

Naveo je da Srbija nije odustala od evropskog puta, da ima bezbroj razloga zašto je na tom putu, ali da će joj pozicija biti "sve teža i komplikovanija".

Odgovarajući na pitanje kada će insistirati da birački spisak bude prikazan, kako je i obećao, predsednik Vučić je rekao da će reći da se birački spisak da opoziciji i da ga gledaju svaki dan ako hoće.

"O tome sam već pričao i već sam pitao da mi bilo ko objasni kako je moguće da mrtvi ljuidi glasaju, ali niko mi do sada to nije objasnio", rekao je Vučić.

On je dodao da je za vreme prethodne vlasti birački spisak u Beogradu uvećan za 140.000 ljudi, a za poslednjih 12 godina za svega 20.000 birača.

"Znam sve o izborima i nemoguće je da mrtav čovek glasa pored svih kontrolora. To bi značilo da jedan čovek glasa dva puta. Sa sprejem na ruci, to je nemoguće. Pritom je i kazna za tako nešto 10 godina zatvora", istakao je Vučić.

Naglasio je da je to laž i da neko dođe i lupeta po televiziji.

Vučić smatra da je podrška opoziciji u Beogradu pala, i da Srpska napredna stranka (SNS) ima već "dvocifrenu prednost", i to ne samo po rezultatima jednog istraživanja javnog mnjenja.
"Imam ja deset istraživanja, i u svakom su pali. Oni imaju svoj limit u Beogradu. Pre osam ili devet meseci oni su bili u prednosti a danas je već dvocifrena prednost (SNS-a)", rekao je Vučić u obraćanju javnosti preko medija.

On je kazao da su predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" zahtevom da se osudi navodna krađa izbora u Srbiji naneli "veliku štetu zemlji onim što su radili u Strazburu, a ništa nisu dobili".

Vučić je, povodom pretnji novinarima iz Novog Sada Dinku Gruhonjiću i Ani Lalić, pozvao "da niko nikom ne preti".

"Molim da ne prete Dinku Gruhonjiću i nekom drugom. Sve najgore mislim o svakoj reči Dinka Gruhonjića, ali ću svom svojom snagom kao predsednik štititi njegov integritet. Sram ga bilo za Dinka Šakića, ali to ne znači da iko sme da ugrožava njegov fizički integritet", rekao je Vučić.

 

Teme