Web Analytics
BIRODI: Agencija za sprečavanje korupcije legalizovala funkcionersku kampanju - BetaRS

BIRODI: Agencija za sprečavanje korupcije legalizovala funkcionersku kampanju

Politika | 29.03.2024 | access_time 20:25
BIRODI: Agencija za sprečavanje korupcije legalizovala funkcionersku kampanju
Foto: Beta/Emil Vas
Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je danas da je Agencija za sprečavanje korupcije tumačenjem da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije time što je na konferenciji za novinare tokom predizborne kampanje govorio o strankama opozicije i njihovim liderima, "faktički našla rešenje za funkcionersku kampanju tako što je ona sada legalizovana".

BIRODI je u saopštenju naveo da je od Agencije za sprečavanje korupcije dobio obaveštenje da Vučić, tokom obraćanja novinarima nakon njegovog obilaska novonabavljenih sredstava naoružanja na aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović", 23. novembra 2023. godine, nije prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

U obrazloženju svoje odluke, Agencija za sprečavanje korupcije je navela da je "obraćanje predsednika Republike izvršeno na konferenciji za medije koja je održana nakon završetka javnog događaja".

"Ovakvim tumačenjem Agencija za sprečavanje korupcije je u pravnu praksu uvela tumačenje da konferencije za medije javnih funkcionera, a predsednik Srbije to jeste po članu 2 Zakona o sprečavanju korupcije, nisu javni događaji, čime je otvorena mogućnost da javni funkcioneri posle javnih događaja koriste svoje javne funkcije za promociju svoje stranka, odnosno kritikovanje oponenata", ocenio je BIRODI.

U saopštenju se ističe i da su novinari tokom konferencije "predsednika Vučića pri postavljanju pitanje oslovljavali sa predsedniče, a ne članom SNS-a ili građaninom".

"Ovakvom tumačenje Agencije za sprečavanje korupcije je suprotno preporukama posmatračke misije Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) koja je ukazala na potrebu razdvajanja javnih i partijskih funkcija u izbornoj kampanji", navodi se u saopštenju.

Teme