Web Analytics
Živković (SSP): Vlast da kaže koliko se koncentrata i plemenitih metala dnevno izvozi iz Bora - BetaRS

Živković (SSP): Vlast da kaže koliko se koncentrata i plemenitih metala dnevno izvozi iz Bora

Politika | 30.03.2024 | access_time 12:20
Živković (SSP): Vlast da kaže koliko se koncentrata i plemenitih metala dnevno izvozi iz Bora
prt.scr youtube

Narodna poslanica Stranke slobode i pravde (SSP) i predsednica Gradskog odbora te partije u Boru izjavila je danas da Ministarstvo rudarstva i energetike treba transparentno da odgovori na pitanje koliko tona koncentrata se dnevno izvozi iz Bora, koji tačno plemeniti metali su sadržani u tom koncentratu i da li je to u skladu sa svim zakonima i Ustavom.

Ona je u pisanoj izjavi ocenila da kompanija Zijin ne radi u zakonskim okvirima i dodala da vlast Ministarstvu i inspekciji ne dozvoljava slobodan rad.

"Znam da je eksploatacija rude neograničena i ubrzana, da iz Bora dnevno ode šest do osam kompozicija sa po 16 vagona koncentrata, a ne finalnog proizvoda i da nema poreza na ekstraprofit, što je protiv svakog interesa države", rekla je Živković.

Po njenim rečima, poslednje analize Instituta za rudarstvo i metalurgiju pokazuju da je u februaru ove godine arsen imao i do 45 puta veću koncentraciju od prosečnih ciljanih godišnjih vrednosti i dodala da to loše utiče na zdravlje ljudi koji tu žive.

Teme