Web Analytics
Papa prisustvovao Uskršnjem bdenju u bazilici Svetog Petra u Rimu - BetaRS

Papa prisustvovao Uskršnjem bdenju u bazilici Svetog Petra u Rimu

Svet | Izvor: Beta-AFP | 30.03.2024 | access_time 23:25
Papa prisustvovao Uskršnjem bdenju u bazilici Svetog Petra u Rimu
Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja predsedavao je večeras Uskršnjem bdenju u bazilici Svetog Petra u Rimu, dan pošto je otkazao učešće u procesij na Veliki petak, što je izazvalo nove spekulacije o njegovom zdravstvenom stanju.


Argentinski jezuita, 87-ogodišnji papa, stigao je večeras u baziliku u kolicima, obučen u belo, da predsedava toj proslavi koja je trajala dva ipo sata, zbog čega je i izostao sinoć da bi se "sačuvalo" njegovo zdravlje za večeras, preneo je Vatikan.

Nije pokazivao znake umora iako je ceremonija bila duga, u prisustvu 6.000 vernika, i uoči predstojeće jutarnje nedeljne mise i poruke "urbi et orbi", koju će prenositi televizija. 

U bazilici se prelazilo iz mraka u svetlost, što je ritual koji kod katolika simbolizuje vaskrsnuće Hrista, papa je izrekao propoved od deset minuta na italijanskom, bez posebnih teškoća.

Posle ceremonije on je prolazio alejom bazilike u kolicima nasmejan i pozdravljao i blagoslovio vernike pritisnute uz ogradu od kojih su mu mnogi pružali ruku, ili ga slikali pametnim telefonima, u prazničnoj atmosferi.

Vatikan je danas sredinom dana potvrdio da će papa večeras prisustvovati bdenju, dok je sinoć u poslednjem trenutku otkazao učešće na misi na Veliki petak i povorci Putem krsta do rimskog Koloseuma.

Papa nije učestvovao u povorci Putem krsta ni prošle godine, ali to je bilo unapred najavljeno jer je prošlo samo tri dana nakon njegovog izlaska iz bolnice, u kojoj je bio zbog bronhitisa.

Sveta nedelja koja uključuje brojne ceremonije koje se završavaju Uskrsom može da izgleda kao maraton za osamdesetogodišnjaka koji se već dve godine kreće u kolicima.

Poslednjih dana papa je ipak izvršavao svoje obaveze. Ali u poslednje vreme je izgledao umorno i morao je više puta da delegira čitanje govora navodeći da ima bronhitis, zbog čega je bio na pregledima u bolnici u Rimu krajem februara.

Jučerašnje otkazivanje ponovo je pokrenulo pitanja o njegovoj sposobnosti da nastavi da vlada Katoličkom crkvom i njenim vernicima, kojih ima oko 1,3 milijarde.

Uprkos teškoj operaciji abdomena 2023. papa i dalje održava žestok ritam u Vatikanu, gde može da primi i desetak sagovornika za jedno pre podne. Godine i slabo zdravlje ga ipak izgleda sustižu, nije putovao nigde od posete Marseju u septembru, a morao je da otkaže i put u Dubai za klimatsku konferenciju u decembru, zbog bronhitisa.

Papa bi trebalo da poseti Veneciju 28. aprila ali njegov najavljeni put u Aziju i Okeaniju ovog leta, koji Vatikan još nije zvanično potvrdio, izgleda sve neizvesniji.

Teme