Web Analytics
Nastavnici beogradskog FPN traže da se omogući rad Filozofskom fakultetu u Novom Sadu - BetaRS

Nastavnici beogradskog FPN traže da se omogući rad Filozofskom fakultetu u Novom Sadu

Politika | 31.03.2024 | access_time 16:00
Nastavnici beogradskog FPN traže da se omogući rad Filozofskom fakultetu u Novom Sadu
prt.scr youtube

Četrdeset sedmoro profesora i predavača beogradskog Fakulteta političkih nauka izrazilo je solidarnost sa kolegama Filozofskog fakulteta u Novom Sadu koji trpi nasilje i blokadu, kao i ultimatume koji dolaze od neimenovanih, nasilničkih grupa.

Beogradski profesori kažu da su zabrinuti zbog toga što su zaposleni u Novom Sadu sprečeni da obavljaju svoj posao, što je studentima uskraćena mogućnost obrazovanja i što su, kako kažu "na Filozofski fakultet stavljeni lanci i katanci od strane malobrojne grupe nepoznatih osoba, a na poziv studenta prorektora Univerziteta u Novom Sadu".

"Podržavamo kolege i koleginice u borbi protiv nasilja i zalažemo se za očuvanje autonomije univerziteta i slobode izražavanja. Neprihvatljivo je da malobrojne nasilničke grupe uspostavljaju standarde akademskih sloboda i funkcionisanja obrazovnih institucija. Osuđujemo progone i targetiranja profesora, kao i okupaciju i uzurpaciju fakultetskih prostora", naveli su u pismu.

Zahtevaju da državne institucije omoguće nesmetanu nastavu i rad fakulteta, da identifikuju odgovorne i na taj način ispitaju legitimnost blokade koja pretenduje da se nazove studentskom.

Poziv akademskoj zajednici da se solidariše i čuva dostojanstvo profesije uputili su između ostalih Filip Ejdus, Daniel Bohsler, Dragan Đukanović, Vesna Knežević Predić, Dušan Spasojević, Aleksandra Krstić, Miloš Hrnjaz, Biljana Đorđević, Snježana Milivojević, Đorđe Pavićević i mnogi drugi.

Filozofski fakultet blokiran je od 28. marta, nakon što je grupa uglavnom mlađih muškaraca, na poziv Studentskog parlamenta, upala u tu instituciju.

Oni traže da se profesoru tog fakulteta Dinku Gruhonjiću uruči otkaz zbog navodnog govora mržnje.

Povod je montiran snimak koji nedeljama kruži društvenim mrežama i provladinim medijima, a u kojem Gruhonjić navodno veliča komandanta ustaškog logora Jasenovac Dinka Šakića.

Blokadu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, u kojoj učestvuju i osobe koje sa tim fakultetom nemaju nikakve veze, podržao je i gradonačelnik Novog Sada, funkcioner vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Milan Đurić.

Teme