Web Analytics
Danas Svetski dan šale - BetaRS

Danas Svetski dan šale

Društvo | 01.04.2024 | access_time 08:10
Danas Svetski dan šale
Foto: Pixabay

U svetu se danas, obeležava Dan šale, 1. april, kada ljudi jedni drugima saopštavaju lažne novosti kako bi se smehom udaljili od sumorne stvarnosti. Ove godine prvoaprilske šale su posebno tmurne, u senci ratova u Ukrajini i u Pojasu Gaze.

Pojedini stručnjaci za veštačku inteligenciju (AI) upozorili su korisnike interneta da danas budu posebno oprezni jer su moguće neobične šale, posebno u vidu reklamiranja nekih proizvoda, korišćenjem te tehnologije.

Poznato je od ranije da se u nekim zemljama, kao u Velikoj Britaniji, Australiji i Južnoafričkoj Republici, podvale prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi posle podne naziva se "aprilskom budalom" (April Fool). U mnogim drugim zemljama šale se prave tokom celog dana.

Među poznatim šalama je ona objavljena na Bi-Si-Siju 1957. godine. Ta britanska televizijska mreža je tada objavila da su Švajcarci počeli da beru špagete sa drveta, jer je konačno iskorenjen napasnik "špagetni žižak".

Veliki broj gledalaca se javio uredništvu te televizije da bi saznali o mogućnostima da sami uzgajaju stabla sa špagetama.

Poznata šala je bila i izum hamburgera za levoruke ljude. Burger King iz SAD objavio je 1998. godine reklamu o hamburgerima za levoruke koji su napravljeni tako da im sadržaj curi s desne strane.

Medicinska istraživanja inače smatraju da je smeh dobra terapija.

Teme