Web Analytics
Književnik Dragan Velikić dobitnik priznanja 'Trepetalo iz Trogira' - BetaRS

Književnik Dragan Velikić dobitnik priznanja 'Trepetalo iz Trogira'

Književnost | 02.04.2024 | access_time 09:30
Književnik Dragan Velikić dobitnik priznanja 'Trepetalo iz Trogira'
Foto: Beta/Milan Obradović
Književnik Dragan Velikić dobitnik je priznanja "Trepetalo iz Trogira" za 2023. godinu, koju Centar za medije "Ranko Munitić" dodeljuje za doprinos regionalnoj kulturi i kulturnoj saradnji, saopštila je ta organizacija.

Velikiću će nagrada biti uručena na dan rođenja Ranka Munitića, 3. aprila.

U obrazloženju izbora dobitnika piše da je to učinjeno zbog velikog doprinosa književnom stvaralaštvu i kulturi, pre svega putem njegovog stvaralačkog književnog rada, prevedenog na 16 jezika i nagrađenog dva puta NIN-ovom nagradom, ali i uredničkog rada na izdavačkoj delatnosti Radija B92 "Samizdat B92" od 1994. do 1999. godine i obnavljanja prekinutih kulturnih veza u regionu i Evropi.

Svečanost povodom dodeljivanja "Trepetala iz Trogira" Draganu Velikiću biće održana u sredu 3. aprila u Centru za medije "Ranko Munitić" u Beogradu.

Centar to priznanje dodeljuje od 2012. godine, u znak sećanja na Ranka Munitića (1943-2009), filmskog kritičara, teoretičara, istoričara, scenariste i publiciste, jednog od najboljih poznavalaca stripa, animiranog i dokumentarnog filma u bivšoj Jugoslaviji.

Nagrada je najpre dodeljivana umetniku ili kulturnom radniku koji značajno doprinosi umetnosti filma, televizije i scenskih umetnosti u regionu, a od 2017. godine područje doprinosa je prošireno na sve domene umetnosti i regionalnu kulturnu saradnju u najširem smislu.

Dosadašnji laureati, od 2012. godine, bili su Nedeljko Dragić, Puriša Đorđević, Dušan Makavejev, Lordan Zafranović, Karpo Aćimović Godina, Marija Dragojlović i Mileta Prodanović, Ivana Stefanović, Nenad Racković, Hana Selimović, Zoran Erić i Branko Kukić.

Teme