Web Analytics
Prorektorka podnela ostavku zbog izostanka podrške Rektorata Filozofskom fakultetu - BetaRS

Prorektorka podnela ostavku zbog izostanka podrške Rektorata Filozofskom fakultetu

Vojvodina | 02.04.2024 | access_time 10:55
Prorektorka podnela ostavku zbog izostanka podrške Rektorata Filozofskom fakultetu
Foto: Beta/Dragan Gojić
Prorektorka za međunarodnu saradnju Univerziteta u Novom Sadu Sabina Halupka Rešetar podnela je ostavku na tu funkciju, objavio je 021.rs.

Kako se navodi u ostavci u koju je 021.rs imao uvid, razlog za ovakav potez je izostanak podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu Filozofskom fakultetu tokom blokade te visokoobrazovne ustanove.


"Nakon što je moja matična ustanova, Filozofski fakultet, danima bila pod blokadom Studentskog parlamenta, a bez podrške Rektorata Univerziteta u Novom Sadu, ja više nisam u mogućnosti da i dalje obavljam funkciju prorektorke za međunarodnu saradnju Univerziteta", navela je Halupka Rešetar, redovna profesorka na Filozofskom fakultetu.

Ona je ostavku podnela na lični zahtev, a ujedno je i pružila podršku "kolegama i studentima Filozofskog fakulteta kojima je blokadom uskraćeno pravo na rad i obrazovanje".

Filozofski fakultet je bio blokiran od četvrtka do nedelje, a u blokadi je učestvovala grupa mladih na poziv Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta.

Zahtevali su da vanredni profesor Dinko Gruhonjić dobije otkaz zbog navodnog govora mržnje, uprkos tome što su sa fakulteta poručili da je takav zahtev u suprotnosti sa zakonima.

Univerzitet u Novom Sadu se od početka blokade nijednog trenutka nije oglasio, a nakon nekoliko dana tišine, u nedelju popodne, 31. marta, rektor Madić pojavio se zajedno sa dekanima FTN-a i Fakulteta sporta i fizičke kulture u nedelj dodaš o je na razgovor sa grupom koja je blokirala fakultet.

Nakon tog razgovora, doneta je odluka da blokada fakulteta bude "privremeno prekinuta".

Teme