Web Analytics
Stano: Hitno formirati ZSO - BetaRS

Stano: Hitno formirati ZSO

Kosovo | 02.04.2024 | access_time 15:20
Stano: Hitno formirati ZSO
PrntScr

Portparol Evropske unije Peter Stano je danas pozvao na hitno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu i kazao da će se neuspeh Kosova da to ispuni tumačiti kao nespremnost da se normalizuju odnosi sa Srbijom.

Stano je novinarima u Briselu kazao da je formiranje ZSO dugogodišnji zahtev i obaveza Kosova i da ga je EU nekoliko puta ponovila na najvišem nivou, svojih lidera.

"Sastanak na nivou glavnih pregovarača u četvrtak u Briselu biće usredsređen na druga pitanja, uglavnom na ona o kojima se razgovaralo prošle i pretprošle nedelje - o problemima i posledicama odluke Centralne banke Kosova u vezi sa upotrebom dinara" - najavio je portparol EU.

Dodao je da je ZSO, iako je jedna od glavnih tema razgovora glavnih pregovarača, tema na svakom sastanku i u svakom kontaktu s kosovskom stranom.

"Neuspeh Kosova da to ispuni, neće se tumačiti kao pozitivan znak spremnosti da se nastavi na putu normalizacije koji je sada povezan s napretkom Kosova na putu ka pristupanju EU" - kazao je Stano.

Naglasio je da je ZSO "jedan od uslova koji je zaista hitno potrebno ispuniti što je pre moguće bez ikakvog daljeg odlaganja".

Teme