Web Analytics
Dodik: RS odbacuje predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici - BetaRS

Dodik: RS odbacuje predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Region | 02.04.2024 | access_time 17:00
Dodik: RS odbacuje predlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici
Foto: Beta/Milos Miskov

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je danas izjavio da RS odbacuje predlog Rezolucije o genocidu o Srebrenici, koji će, kako se očekuje, BiH predložiti na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Dodik je najavio da će Skupština RS usvojiti izveštaj o tome da u Srebrenici nije bilo genocida i rekao da iza predložene rezolucije stoje "Britanci, zajedno s muslimanima".

"Uporno pokušavaju da satanizuju samo RS i jedan narod. Ako dođe do usvajanja Rezolucije, ona za nas neće biti obavezujuća, već će biti obavezujuće odluke Narodne skupštine RS" - rekao je on posle sastanka vladajuće koalicije u RS.

Dodik je rekao da visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit i "muslimani Bošnjaci mrze RS i žele da je unište" i da je rešenje da se povuku sve odluke koje je Šmit nametnuo.

Ponovio je da je pre nekoliko dana Skupština RS odlučila se pokrene inicijativa da Šmitove odluke povuče Parlament BiH, a ako se to ne desi, srpski predstavnici će se povući iz odlučivanja u institucijama na državnom nivou.

Najavio je da će u tom slučaju biti donet Izborni zakon RS po kojem bi sledeće lokalne izbore na teritoriji tog entiteta BIH sprovela Republička izborna komisija RS.

Predsednik Skupštine RS i Ujedinjene Srpske (US) Nenad Stevandić je rekao da "ne postoji pukotina u vladajućoj koaliciji i da RS "hvata sve više kontakata na međunarodnoj sceni", kao i da neće proći pokušaji međunarodne zajednice da se vlasti RS uplaše sankcijama, pritiscima i pretnjama.

Teme