Web Analytics
Međunarodno udruženja naučnika CCS, među kojima su i nobelovci, podržalo Gruhonjića - BetaRS

Međunarodno udruženja naučnika CCS, među kojima su i nobelovci, podržalo Gruhonjića

Društvo | 03.04.2024 | access_time 11:10
Međunarodno udruženja naučnika CCS, među kojima su i nobelovci, podržalo Gruhonjića
Foto: Beta/Miloš Miškov
Međunarodno udruženje naučnika (Committee of Concerned Scientists, CCS), među kojima su i nobelovci, uputilo je otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću sa zahtevom da jasno saopšti da ne podržava izjave kojima se ugrožava život i lažni dokazi protiv profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića.

U pismu u kojem je naglašeno da je upućeno i američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, navodi se da su naučnici upoznati s organizovanim pretnjama i opštom torturom protiv Filozofskog fakulteta i profesora Gruhonjića.

“Pored toga što je predavač, Gruhonjić je novinar i autor tri knjige. Jedna od njegovih knjiga je i zbirka kolumni u kojima kritikuje nacionalističko slavljenje ratnih zločinaca. Ove kolumne su bile i meta provladinih tabloida”, naveli su u otvorenom pismu Vučiću.

Podsetili su da je nedavno objavljen izmanipulisani video zapis kako bi se stekao utisak da se Gruhonjić identifikuje sa poznatim ratnim zločincem, nakon čega je primio više pretnji, uključujući grafite na ulazu u zgradu u kojoj živi sa porodicom a u kojima mu se poručuje da će uskoro biti ubijen.

Kako su naveli, “objavljeni su njegovi lični podaci, što je rezultiralo brojnim drugim pretnjama smrću".

"Duboko smo zabrinuti što se stiče utisak da je u toku koordinisani i organizovani napor da se ućutka i fizički povredi profesor Gruhonjić”, naveli su u pismu.

Dodali su da odlučno pozivaju vlasti u Srbiji da saopšte da ne podržavaju izjave kojima se ugrožava život, kao i da ne podržavaju lažne dokaze protiv Gruhonjića.

“Profesor Gruhonjić je dao izjave sa kojima se vlast u Srbiji ne slaže. Međutim, odgovornost Srbije je da pokaže toleranciju umesto uništavanja karijera i pretnji životima, čak i ako se ove pretnje indirektno izražavaju putem tabloida ili na druge načine”, navode u pismu.

Podsetili su da su prošle godine pisali Vučiću u vezi sa kampanjom zastrašivanja i maltretiranja profesora Jova Bakića sa Univerziteta u Beogradu.

“Molimo vas da javno izjavite da Srbija poštuje slobodu govora i da okončate propagandu koju podržava vlada protiv profesora Gruhonjića i Bakića”, navodi se u pismu.

Otvoreno pismo su potpisali kopredsednici CCS Joel L. Lebowitz, Walter Reich, Eugene M. Chudnovsky, Alexander Greer

CCS je nezavisna organizacija naučnika, lekara, inženjera i naučnih saradnika posvećena zaštiti i unapređenju ljudskih prava i naučne slobode za kolege širom sveta.

Počasni članovi CCS-a su i nobelovci David Baltimore, biolog, zatim hemičar John C. Polany, fizičar David Gross, biohemičar i molekularni biolog Richard J. Roberts

Potpredsednik je bio i pokojni nobelovac Arno Penzias, fizičar, a pokojni počasni članovi su bili i hemičar Walter Kohn, biohemičar i genetičar Marshall Nirenberg, fizičar Steven Weinberg, medicinska fizičarka Rosalyn S. Yalow, koja je bila prva žena koja se bavila tom naučnom disciplinom u SAD.

Teme