Web Analytics
U jugozapadnoj Srbiji pokrenut projekat zaštite domaćinstava od mrkih medveda - BetaRS

U jugozapadnoj Srbiji pokrenut projekat zaštite domaćinstava od mrkih medveda

Životna sredina | Izvor: Beta | 03.04.2024 | access_time 12:15
U jugozapadnoj Srbiji pokrenut projekat zaštite domaćinstava od mrkih medveda
BETAPHOTO/Drustvo za zastitu i proucavanje ptica Srbije/Vjekoslav Joksimovic
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) objavilo je danas da je u jugozapadnoj Srbiji pokrenulo projekat "I mede i med, da uvedemo red", sa ciljem da spreči moguće štete koje rastuća populacija mrkog medveda uzrokuje u domaćinstvima, voćnjacima i pčelarstvu, kao i da podrži razvoj eko-turizma promovisanjem prirodnih dobara, koje odlikuju ovo područje.

Kako je precizirano, projekat se realizuje u Zlatiborskom i delu Raškog okruga, gde se nalazi najveća populacija mrkog medveda.

Iz DZZPS podsećaju da je mrki medved najveći mesojed u Srbiji sa tri prisutne populacije: dinarsko-pindskom na zapadu, karpatskom na istoku i istočno-balkanskom na jugu Srbije.

Zbog zakonske zaštite te vrste i male gustine naseljenosti ljudi, broj mrkih medveda se polako povećava, što zbog nedostatka hrane dovodi do napada medveda na stoku, štete na voćnjacima, a posebno na košnicama.

DZZPS je najavio da će pet domaćinstava najugroženijih pčelara dobiti ograde dovoljno snažne da zaštite imovinu od medveda, biće posađeno i 300 sadnica autohtonog voća kao izvor hrane za medvede, čime će, kako je najavljeno, i u praksi biti pokazano da postoje korisna rešenja zaštite kako za ljude tako i za mrke medvede.

"Niski prihodi i spore reakcije vlasti u pogledu kompenzacije znače da poljoprivrednici sami sprovode pravdu trovanjem ili odstrelom medveda, a pored ilegalnog ubijanja preti im i gubitak staništa", piše u saopštenju DZZPS.

Stoga je Društvo pokrenulo projekat, koji razvija mrežu lokalnih poljoprivrednika koji žele da u preveniciji šteta nastalih od medveda koriste rešenja zasnovana na prirodi.

Biolog DZZPS i koordinator projekta Damir Trnovac naveo je da je bilo potrebno sakupiti podatke o interakcijama sa medvedima u tom području, slučajeve kada su ih ljudi videli ili kada su načinili neku štetu.

"Veliki broj ovih podataka smo sakupljali direktno na terenu, kroz razgovor sa poljoprivrednicima, lovačkim udruženjima, upravljačima zaštićenih područja, pogotovo sa predsednicima pčelarskih udruženja koji su nam nesebično ustupili podatke", rekao je Trnovac.

Biolog je istakao da sada imaju izrađenu mapu na osnovu koje mogu zaključiti gde se medvedi najčešće susreću i gde treba najpre reagovati.

Kako je saopštio DZZPS, drugi vid podrške su obrazovne aktivnosti kao i razvoj eko-turizma u ovoj oblasti, a biće i napravljen kratak film o prirodnim vrednostima i turističkim potencijalima ovog područja, koji će biti ustupljen lokalnim turističkim agencijama u promotivne svrhe, gde će sa istim ciljem biti prikazivan i u lokalnim i nacionalnim medijima.

Takođe, najavljeno je da je u planu i da se u kratkim video formatima na društvenim mrežama predstave akcije postavljanja zaštitnih ograda, sadnje voća i delatnost pčelara ovog područja.

"Izrađena je brošura o mrkim medvedima i načinima prevencije štete koju pričinjavaju, koja se već uveliko distribuira u projektnoj oblasti, a biće korišćena i tokom radionica sa decom koje će biti održane u pet osnovnih škola", saopštio je DZZPS.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina