Web Analytics
Đedović Handanović: Počeli pregovori o ugovoru za izgradnju jednog gigavata solarnih elektrana - BetaRS

Đedović Handanović: Počeli pregovori o ugovoru za izgradnju jednog gigavata solarnih elektrana

Izvori | Izvor: Beta | 03.04.2024 | access_time 13:25
Đedović Handanović: Počeli pregovori o ugovoru za izgradnju jednog gigavata solarnih elektrana
BETAPHOTO/MRE SRBIJE/Emilija Jovanovic
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas sa delegacijom konzorcijuma, predvođenog južnokorejskom kompanijom "Hyundai Engineering", koji je izabran da u Srbiji izgradi samobalansirane solarne elektrane ukupne snage jedan GW.

"Ovo je trenutno jedan od najvećih projekata obnovljivih izvora energije u Evropi. Cilj nam je da imamo sve elemente komercijalnog ugovora dogovorene u narednim nedeljama, kako bi strateški partner mogao što pre da krene u razvoj projekta, a zatim i izgradnju solarnih elektrana da bi do 2028. one postale deo proizvodnog portfolija Elektroprivrede Srbije (EPS)", rekla je Đedović Handanović, objavilo je ministarstvo.

Ona je istakla da je projekat izgradnje samobalansiranih solarnih elektrana važan za energetski sektor Srbije i za ostvarivanje strateških ciljeva u vezi sa dekarbonizacijom energetskog sektora, a koji su važni i za proces evropskih integracija, kao i za razvoj domaće privrede i dostupnost zelene energije, pre svega za izvozno orijentisane kompanije koje su energetski intenzivne.

Iz Ministarstva rudarstva i energetike su podsetili da je na javnom pozivu sprovedenom prošle godine, u skladu sa Zakonom o korišćenju obnovljivih izvora energije, za najboljeg ponuđača izabran konzorcijum na čelu sa "Hyundai Engineering".

Istaknuto je da je strateški partner dužan da po sistemu ključ u ruke razvije, izgradi i preda u vlasništvo EPS-a solarne elektrane ukupne snage jedan GW, kao i baterijski sistem za skladištenje električne energije od najmanje 200 MW.

Sastanku su prisustvovali pored predstavnika Ministarstva rudarstva energetike i v.d. generalnog direktora EPS-a Dušan Živković, predstavnici izabranog konzorcijuma i Ministarstva finansija.

Teme