Web Analytics
Er Srbija počela primenu novih tehnologija u smanjenju karbonskog otiska - BetaRS

Er Srbija počela primenu novih tehnologija u smanjenju karbonskog otiska

Životna sredina | Izvor: Beta | 03.04.2024 | access_time 14:00
Er Srbija počela primenu novih tehnologija u smanjenju karbonskog otiska
BETAPHOTO/Air Serbia/Luka Filipovic
Srpska nacionalna avio-kompanija, Er Srbija, objavila je danas da je sa britanskim Menzis aviejšnom (Menzies Aviation) na beogradskom aerodromu prvi put u regionu sprovela otpremu letova uz korišćenje vozila isključivo na električni pogon.

Prve u potpunosti "električne" rotacije obavljene su na avionima Er Srbije, tipa erbas A319, YU-APL koji je poleteo iz Beograda ka Podgorici i YU-APF, koji je poleteo iz Beograda ka Tivtu, navedeno je u saopštenju.

Menzis aviejšn, koji je 5. marta ove godine preuzeo poslove zemaljskog opsluživanja letova Er Srbije na beogradskom aerodromu od kompanije Belgrejd erport (Belgrade Airport), u svom voznom parku ima veći broj vozila na električni pogon.

Istaknuto je da će upotreba tih specijalizovanih vozila za izguravanje aviona, prevoz prtljaga i drugih, uticati na smanjenje karbonskog otiska u domaćem avio-saobraćaju.

"Izuzetno smo zadovoljni zbog uspešno sprovedene prve potpuno električne rotacije na beogradskom aerodromu, ostvarene u saradnji sa kompanijom Menzis aviejšn. Ta inicijativa predstavlja korak ka smanjenju karbonskog otiska. Er Srbija kontinuirano teži društveno-odgovornom poslovanju, a današnja prekretnica potvrđuje našu predanost u tom pogledu", rekao je generalni direktor Er Srbije Jirži Marek.

Podseća se da su Er Srbija i Menzis aviejšn u oktobru 2023. godine potpisali Memorandum o razumevanju.

Na taj način je pokrenuta promena operatera zemaljskog opsluživanja na beogradskom aerodromu u cilju unapređenja nivoa usluge srpske nacionalne avio-kompanije.

Menzis aviejšn je među vodećim globalnim pružaocima usluga i u Beogradu obavlja opslugu vazduhoplova, registraciju putnika i prtljaga, kao i njihovo ukrcavanje na letove Er Srbije.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina