Web Analytics
Samouka mlada dizajnerka oživljava tradicionalne nošnje u Kini - BetaRS

Samouka mlada dizajnerka oživljava tradicionalne nošnje u Kini

Svet | 03.04.2024 | access_time 18:10
Samouka mlada dizajnerka oživljava tradicionalne nošnje u Kini

Foto: Devojka odevena u hanfu, tradicionalnu nošnju naroda Han, pozira sa cvetovima breskve u Letnjoj palati u Pekingu (Sinhua/Čen Jehua)

Stojeći ispred suknje u obliku s uzorkom konjeske glave izložene u fabrici odeće, Liu Venjue (24), pažljivo je razradila inspiraciju koju je dobila a kada je dizajnirala.

"Inspiraciju sam crpela iz procesa rezbarenja školjki koji se koristi za izradu laka od sedefa, nematerijalne kulturne beštine u Kini. Odabrala sam hromatske srebrne niti i motive sa tradicionalnih kineskih slika - ptice, cveće, brda i stene. Takođe sam dodala uzorke sa prozorskih okvira na ivici da celom komadu dam izgled lakiranog posuđa", rekla je Liu.

"To je najprodavaniji komad u našoj prodavnici, sa 20.000 prodatih komada do sada", rekla je Liu, mlada dizajnerka hanfu nošnje koja je diplomirala za vaspitačicu i prešla na novu profesiju, jašući na bumu popularnosti tradicionalne kineske culture, piše Sinhua.

Nakon što je dizajnirala skoro 500 kompleta hanfua za samo četiri godine, Liu je uspela da pretvori hanfu dizajn - u početku njen hobi - u stabilan izvor prihoda. Ona sada vodi studio koji se nalazi u gradu Sukun, u istočnoj kineskoj provinciji Džeđiang i fokusira se na dizajniranje suknji sa uzorkom konjske glave.

Suknja sa uzorkom konjske glave je vrsta hanfua koja ima visoku i ravnu prednju stranu i nabrane strane, nastala u dinastiji Song (960-1279) i preovladavala u dinastijama Ming i Ćing.

Tradicionalna hanfu haljina ukrašena složenim vezom može se pratiti još od dinastije Han (202. p.n.e.-220 n.e). Hanfu je evoluirao kroz istoriju, što je rezultiralo raznolikim dizajnom koji se danas može videti u različitim kineskim gradovima.

Što je tradicionalna odeća nosivija, veća je verovatnoća da će postati popularna i preneta na buduće generacije, tvrdi Liu. "Nadam se da se hanfu komadi koje sam dizajnirala mogu lako uklopiti u svakodnevni život ljudi. Zbog toga sam dala prednost suknjama sa uzorkom konjske glave kao svojim vodećim proizvodima", rekla je Liu, dodajući da su suknje sa konjskom glavom veoma raznovrsne, jer se može spariti sa gornjim delom i odgovara svim starosnim grupama.

Liuina strast prema hanfuu počela je na koledžu kada je bila oduševljena tradicionalnom odećom, ali je sama jedva mogla da priušti kostime. Nakon što je videla nacrte hanfu dizajna na internetu, bila je uverena u svoju sposobnost da dizajnira odeću i pokušala je da nacrta svoj prvi nacrt.

Na njeno zaprepašćenje, trgovac hanfuima kupio je njen dizajn za 300 juana (oko 42 američka dolara). Iako dizajn još nije bio proizveden, kupac joj je pružio dragoceno stručno uputstvo, preporučivši joj da nauči kompjuterski podržan dizajn, što je na kraju dovelo do njenog ulaska u industriju.

Pokrenula je sopstveni hanfu studio 2019. godine sa partnerom koji je takođe hanfu entuzijasta. Međutim, njeni roditelji, koji pripadaju generaciji kojoj hanfu ostaje novina, bili su skeptični u pogledu njenog izbora karijere.

Njihov skepticizam je bledeo kako je njen posao napredovao. U julu 2023. preselila je svoj studio na sadašnje mesto u gradu Sukun, bliže izvoru tekstila.

U njenom novom studiju, suknje s uzorkom konjske glace različitih dezena dominiraju na ekranu. Uključuju motive vatrometa, biljnih lekova, plavog i belog porcelana i slike Godine zmaja.

"Ja izvlačim inspiraciju uglavnom iz tradicionalnih kineskih kulturnih elemenata kada dizajniram suknje, a istovremeno integrišem modernu estetiku u dizajn kako bih istakla razumevanje hanfua od strane mlađe generacije“, rekla je Liu.

Danas, ne samo da je stvorila bazu obožavatelja u zemlji, već je prima i narudžbine iz inostranstva, među kojima su neki od stranih kineskih i međunarodnih studenata. Narudžbine stižu od stranaca koji su zainteresovani za hanfu kulturu.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Zelena Srbija

Hronika

Scena