Web Analytics
Krišto zahvalila Orbanu na podršci Mađarske evropskom putu BiH - BetaRS

Krišto zahvalila Orbanu na podršci Mađarske evropskom putu BiH

Region | 04.04.2024 | access_time 20:30
Krišto zahvalila Orbanu na podršci Mađarske evropskom putu BiH
prt.scr youtube
Predsedavajuća Saveta ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas u Sarajevu sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o unapređenju bilateralne saradnje i evropskom putu BiH.

Tokom sastanka naglašeno je da je bilateralna saradnja prijateljskih zemalja dobra i da postoji značajan prostor i potreba za povećanjem robne razmene, a pozdravljen je i rad Zajedničke komisije sa ekonomsku saradnju BiH i Mađarske, saopštio je Savet ministara BiH.

Borjana Krišto je, dodaje se, zahvalila Orbanu i mađarskoj diplomatiji na snažnoj i bezrezervnoj podršci evropskom putu BiH.

Naglasila je da odluka Evropskog saveta da BiH da "zeleno svetlo" za otpočinjanje pregovaračkog procesa sa EU predstavlja i potvrdu prijateljstva Mađarske i BiH, kao i "napora i predanosti koji su doveli do postizanja potrebnog stupnja usklađenosti sa kriterijima za članstvo u EU".

Krišto je ocenila da je BiH otvaranjem pristupnih pregovora otvorila novo poglavlje evropske budućnosti, ali da predstoji intenzivan posao pred ovom zemljom.

Predsedavajuća Saveta ministara ocenila je da poslednja nametnuta intervencija visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt), kojom se produžava mandat sadašnjih članova Centralne izborne komisije BiH (CIK) znatno otežava dalji proces usklađivanja s evropskim standardima.

"Vrlo je bitno da sva rešenja, ne samo kada je u pitanju izborno zakonodavstvo, kao posebno bitno pitanje za BiH, već i sva druga, moraju biti rezultat unutrašnjeg dijaloga i dogovora, odnosno ta pitanja moraju se rešavati unutar naših institucija, uz poštovanje demokratskih načela i vladavine prava", rekla je Borjana Krišto.

Prema njenim rečima, institucije BiH su pokazale u prethodnih godinu dana rada da su sposobne da same donose zakone i propise, što, navela je, jasno pokazuje i statistika rada Saveta ministara BiH.

Krišto smatra da je ovo što je učinjeno s nametanjem Izbornog zakona najpogubnije upravo za Bosnu i Hercegovinu.

"Mi i u ovakvim izazovnim trenucima moramo nastaviti da usmeravamo pažnju na naš zacrtani put i naša predanost evropskim vrednostima ne sme biti poljuljana ovakvim ili sličnim intervencijama", rekla je ona.

Predviđeno je da se Orban danas u Sarajevu sastane i sa članovima Predsedništva BiH, posle čega će će otputovati u Banjaluku, gde će se sastati s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodik će Orbanu, kako je najavio, uručiti "Orden RS na ogrlici", kojim ga je odlikovao povodom 9. januara, Dana RS, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.


Orban u Sarajevu nakon čega idę u Banjaluku gde će ga Dodik odlikovati

Mađarski premijer Viktor Orban doputovao je danas u Sarajevo, gde se sastao s predsedajućom Saveta ministara BiH Borjanom Krišto (HDZ BiH).

Predviđeno je da se Orban sastane i sa članovima Predsedništva BiH, posle čega će će otputovati u Banjaluku, gde će se sastati s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom.

Dodik će Orbanu, kako je najavio, uručiti "Orden RS na ogrlici", kojim ga je odlikovao povodom 9. januara, Dana RS, koji je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Teme