Web Analytics
Uskoro zatvaranje i sanacija deponija u Topoli, Subotici i Prokuplju - BetaRS

Uskoro zatvaranje i sanacija deponija u Topoli, Subotici i Prokuplju

Životna sredina | Izvor: Beta | 05.04.2024 | access_time 13:00
Uskoro zatvaranje i sanacija deponija u Topoli, Subotici i Prokuplju
Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović potpisala je ugovore na osnovu kojih će početi zatvaranje i sanacija tri nesanitarne deponije u Topoli, Subotici i Prokuplju.

Vujović je potpisala ugovore sa predstavnicima tri lokalne samouprave, kojima se obezbeđuju sredstva za prvu fazu radova u sklopu projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije deponije "Torovi" u Topoli, prvu i drugu fazu sanacije i rekultivacije deponije-smetlišta "Aleksandrovačka bara" u Subotici i za sanaciju i remedijaciju deponije "Dunek" u Prokuplju, objavilo je Ministarstvo.

Vujović je rekla da će se u Topoli, Subotici i Prokuplju krenuti sa rešavanjem problema nesanitarnih deponija na kojima se decenijama nepropisno odlagao otpad i time se narušavala životna sredina.

"Naš strateški cilj je Srbija bez nesanitarnih deponija, i zato svake godine odvajamo značajna sredstva kako bismo, u gradovima i opštinama u kojima postoji alternativna lokacija za odvoženje otpada, zatvorili i sanirali nesanitarne deponije. Izgradnjom regionalnih i reciklažnih centara širom Srbije, što je deo vizije Srbija 2027, ujedno stvaramo neophodan preduslov za dalje zatvaranje nesanitarnih deponija, čime ćemo doprineti boljem kvalitetu života građana",  rekla je ona.

Ministarka je naglasila da je za projekte zatvaranja, sanacije ili rekultivacije nesanitarnih deponija ove godina obezbeđeno milijardu dinara.

Podseća se da je u prethodnim godinama, zatvoreno i rekultivisano sedam nesanitarnih deponija - "Stanjevine" u Prijepolju, "Sovljak" u Bogatiću, "Mileševo" u Bečeju, "Prelići" u Čačku, "Osaonica" u Trsteniku, deponija jalovine u Zajači i "Druglići" u Priboju.

Takođe, prošle godine počeli su radovi na sanaciji još četiri velike nesanitarne deponije u Šapcu, Rumi, Zrenjaninu i Požegi.

Uz tri deponije u Topoli, Subotici i Prokuplju za koje je potpisan ugovor, u narednom periodu biće rešen problem ukupno 14 nesanitarnih deponija.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina