Web Analytics
SE uoči Međunarodnog dana Roma o značaju osnaživanja žena i devojčica zajednice Roma i Putnika - BetaRS

SE uoči Međunarodnog dana Roma o značaju osnaživanja žena i devojčica zajednice Roma i Putnika

Svet | 05.04.2024 | access_time 15:45
SE uoči Međunarodnog dana Roma o značaju osnaživanja žena i devojčica zajednice Roma i Putnika
BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASIC/MO

Generalna sekretarka Saveta Evrope (SE) Marija Pejčinović Burić izjavila je danas, uoči Međunarodnog dana Roma, da ne možemo istinski podržati zajednice Roma i Putnika a da ne osnažimo položaj žena i devojčica, saopštio je SE.

Pripadnici jedne od najvećih evropskih etničkih manjina suočeni su sa višestrukim izazovima: od predrasuda u medijskom izveštavanju i ograničenog pristupa kvalitetnom obrazovanju i tržištu rada, do socijalne isključenosti i segregacije.

"U susret Međunarodnom danu Roma, 8. aprila, skrećem pažnju na posebne potrebe žena i devojčica zajednice Roma i Putnika, koje se susreću sa kritičnim preprekama dok su istovremeno i stubovi svojih porodica i zajednica", rekla je Pejčinović Burić.

Ona je podvukla da im je "suviše često pristup obrazovanju, zapošljavanju i zdravstvenoj zaštiti ograničen".

Uprkos preprekama, uliva mi nadu saznanje da su Romkinje i žene Putnice bile na čelu promena, u borbi protiv stereotipa, za pravdu i jednaka prava, rekla je generalna sekretarka SE , dodajući da njihova hrabrost podstiče zajednički put ka jednakosti i zaslužuje podršku.

Komitet ministara SE je usvojio Preporuku o ravnopravnosti žena i devojčica Roma i Putnika. Izraz Romi i Putnici za ovu zajednicu se koristi u SE da bi se pokrila raznolikost grupa kojima se ova institucija bavi.

"Komitet ministara je usvojio Preporuku za 46 država članica SE da osiguraju ravnopravnost žena i devojčica zajednice Roma i Putnika i da se pozabave specifičnim ranjivostima sa kojima se suočavaju", navodi se u saopštenju SE.

U Preporuci se apeluje na države članice da osnaže žene i devojčice koje pripadaju toj zajednici, da poboljšaju njihovo učešće u političkom i javnom životu, prikupljaju podatke, sprovode istraživanja i razvijaju zakonske okvire, strategije i akcione planove za sprovođenje ovih smernica, navodi se u saopštenju.

Teme