Web Analytics
Mediji: Hakerski napad na Ministarstvo odbrane i Armiju Severne Makedonije - BetaRS

Mediji: Hakerski napad na Ministarstvo odbrane i Armiju Severne Makedonije

Politika | Izvor: Beta | 06.04.2024 | access_time 16:10
Mediji: Hakerski napad na Ministarstvo odbrane i Armiju Severne Makedonije
Foto: Beta/Nenad Petrović
Uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora u Severnoj Makedoniji 24. aprila i 8. maja Ministarstvo odbrane i oružane snage te zemlje bili su na meti napada hakera, ali po navodima nadležnih nije bilo neovlašćenoog pristupa niti curenja podataka i informacija - prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Ministarstvo odbrane Severne Makedonije je potvrdilo da je došlo da napada, a nadležni u toj zemlji još utvrđuju geografsku lokaciju hakera i da li je reč o aktu hibridnog rata.

"Sve mreže i sistemi Ministarstva odbrane i Armije funkcionišu bez ikakvih problema i ne postoji nikakvo neovlašćeno pristupanje, niti curenje podataka i informacija" - stoji u saopštenju.

Po dostupnim informacijama, reč je o DDoS napadima hakerske grupe GhostSec koja je na Telegramu objavila da je srušila unutrašnje i spoljašnje mreže Ministarstva odbrane, da su hakovali veb stranicu kao i GPS sistem za praćenje i slanje pošiljki za vojsku uključujući isporuke oružja i drugog, kao i server za elektronsku poštu Ministarstva odbrane.

Po podacima makedonske Agencije za elektronske komunikacije (AEK), prošla godina bila je rekordna po broju prijava za hakerske napade na državne institucije.

Tada je prijavljeno 155 hakerskih napada na državne institucije, od kojih su 12 okarakterisani kao "ozbiljni incidenti", a ostatak su bili tipovi malicioznih mejlova i spamova.

Taj broj napada prijavljen je Nacionalnom centru za odgovor na kompjuterske incidente (MKD-CIRT) koji spada pod AEK, ali realan broj je mnogo veći.

Od poznatijih napada izdvaja se hakovanje Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu iz septembra 2022. čiji je sistem mesecima bio oboren. Navodno su hakeri tada uspeli da šifriraju podatke iz dokumenata i da traže otkup.

Istog meseca pod napadom je bilo i Ministarstvo obrazovanja i nauke, kada njihov sajt nije radio, a tvrdili su da je samo blokiran, ali da podaci iz baza nisu preuzeti.

Na kraju oktobra 2022. godine blokiran je rad Agencije za katastar zbog upada u sistem a iz Agencije su tada tvrdili da su podaci građana sigurni i da nisu zloupotrebljeni.

Prošle godine oborena je stranica Skupštine, a na sajtu Vlade su postavljeni linkovi za prodaju odeće, dok su na stranici Biroa za javne nabavke kopane kripto valute. Hakovani ili van upotrebe bili su i sajtovi Državne izborne komisije, E-dnevnika, Agencije za podršku turizmu.

Pored Severne Makedonije, hakerske napade prijavile su i državne institucije u Albaniji i Crnoj Gori, a kradljivci podataka upali su i u kompjutere parlamenta BiH.

Teme