Web Analytics
Vođa talibana pozvao Avganistance da poštuju strogi šerijatski zakon - BetaRS

Vođa talibana pozvao Avganistance da poštuju strogi šerijatski zakon

Svet | Izvor: Beta-AFP | 06.04.2024 | access_time 20:00
Vođa talibana pozvao Avganistance da poštuju strogi šerijatski zakon
Vrhovni vođa talibana pozvao je danas Avganistance da poštuju islamski zakon koji je nametnula njegova vlada, a koju do danas nije priznala nijedna zemlja. Talibani inače nameću veoma strogu verziju šerijata.

Talibanski lider, emir Hibatulah Ahundžada je takođe pozvao "sve nacije" da ponovo uspostave veze sa Kabulom.

U poruci napisanoj povodom Ramazanskog bajrama koji će obeležiti kraj posta Ramazana sledeće nedelje, Ahundžada piše da "nepravda i odbijanje šerijata", dovode do nesigurnosti.

Emir, koji živi povučeno u Kandaharu na jugu Avganistana, rekao je da "želi diplomatske i ekonomske odnose sa svim nacijama", dok je međunarodna zajednica prekinula sve veze sa avganistanskim vlastima otkako su talibani preuzeli vlast u avgustu 2021. godine.

Njihova vlada je pojačala represivne mere protiv žena, što je politika koju UN opisuju kao "rodni aparthejd" uz isticanje podatka da je Avganistan jedina zemlja na svetu u kojoj je obrazovanje devojčica posle osnovne škole - zabranjeno .

U januaru se pojavio audio-snima, sa glasom koji se pripisuje emiru, a u kojem je obećao da će ponovo uvesti kazne praktikovane pod prvom talibanskom vladom od 1996. do 2001. godine, poput javnog bičevanja i kamenovanja žena osuđenih za preljubu. Ta najava je izazvala nezadovoljstvo širom sveta.

Vlada nije komentarisala taj snimak, ali je nedavno objasnila lokalnim medijima da je kamenovanje zapisano u šerijatskom zakonu i da bi moglo ponovo da bude uvedeno.

Javna pogubljenja, uobičajena za vreme prve vladavine talibana, sada su retka. Telesne kazne su, sa druge strane, rasprostranjene, posebno bičevanje. Ta kazna se dobija za krađu, preljubu ili konzumiranje alkohola.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Hronika