Web Analytics
Brnabić: Sutra ću pozvati na nove razgovore oko preporuka ODIHR-a - BetaRS

Brnabić: Sutra ću pozvati na nove razgovore oko preporuka ODIHR-a

Politika | Izvor: Beta | 07.04.2024 | access_time 21:50
Brnabić: Sutra ću pozvati na nove razgovore oko preporuka ODIHR-a
Predsednica skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će u ponedeljak uputiti poziv parlamentarnim strankama za nove razgovore oko preporuka ODIHR-a o unapređenju izbornih uslova.

Brnabić je za televiziju Pink navela da su opozicione koalicije "Srbija protiv nasilja" i "NADA" na prethodnim konsultacijama u skupštini Srbije rekle da "ne žele" da rade zajedno sa vlašću na primeni ODIHR preporuke, jer nisu ispunjena njihova tri zahteva vezana za izborne uslove.

"Ja sam ih pitala: 'Znači ne želite da radimo zajedno na primeni ODIHR preporuka?'. Oni su rekli ne. Pitala sam ih i da li žele da formiramo komisiju za birački spisak, rekli su ne", navela je Brnabić.

Upitana da li eventualni bojkot najvećih opozicionih grupacija narušava legitimitet izbora, Brnabić je ocenila da "narušava samo legitimitet tih grupacija".

"Mi imamo izbore zato što su ih oni tražili. Njihov legitimitet sada postaje ne samo upitan, nego njihova neozbiljnost postaje potpuno neupitna", navela je ona.

Brnabić je ranije najavila da bi naredne konsultacije oko ODIHR preporuka mogle da budu održane u utorak, 9. aprila, kada će da evropska organizacija proslediti "komparativnu analizu kako izgledaju najbolji primeri u međunarodnoj praksi jedinstvenog biračkog spiska".

Teme