Web Analytics
Srbija sa Francuskom elektroprivredom potpisala memorandum o energetskoj tranziciji - BetaRS

Srbija sa Francuskom elektroprivredom potpisala memorandum o energetskoj tranziciji

Tranzicija | 08.04.2024 | access_time 15:15
Srbija sa Francuskom elektroprivredom potpisala memorandum o energetskoj tranziciji
prt.scr instagram/mali_sinisa
Srbija i Francuska elektroprivreda (EDF) potpisale su danas Memorandum o razumevanju i uspostavljanju okvira za dugoročni dijalog u oblasti energetske tranzicije i niskougljenične tehnologije.

Sporazum su u Parizu potpisali ministar finansija Srbije Siniša Mali i direktor kompanije EDF Luk Remon, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Memorandumom se stvaraju uslovi za strateško partnerstvo sa EDF u proceni potencijala za razvoj nuklearnog civilnog programa u Srbiji, uz podršku razvoju stručnih kadrova i razmeni tehničkog znanja.


EDF je iskazao interesovanje za saradnju sa Elektroprivredom Srbije u razvoju novih, kao i revitalizaciji postojećih hidroelektrana, kao i hidroelektrana od regionalnog interesa, u cilju obezbeđivanja energetske bezbednosti Srbije primenom najboljih međunarodnih standarda u oblastima životne sredine, tehnologije i prakse.

Memorandumom je predviđena mogućnost saradnje u razvoju rešenja za skladištenje energije, pre svega baterija i zelenog vodonika, i rešenja za efikasno korišćenje proizvedene energije.

Francuska oko 70 odsto električne energije dobija iz nuklearnih elektrana.

Srbija zbog uvođenja moratorijuma na nuklearnu energiju nema dovoljno stručnjaka u toj oblasti.

Vučić boravi u dvodnevnoj poseti Francuskoj, na poziv predsednika Emanuela Makrona, a ranije danas sastao se sa predstavnicima francuske kompanije Daso.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije