Web Analytics
Prilagođavanje klimatskim promenama Francusku bi moglo da košta od pet do 20 milijardi evra godišnje - BetaRS

Prilagođavanje klimatskim promenama Francusku bi moglo da košta od pet do 20 milijardi evra godišnje

Klimatske promene | Izvor: Beta | 08.04.2024 | access_time 21:05
Prilagođavanje klimatskim promenama Francusku bi moglo da košta od pet do 20 milijardi evra godišnje
Prilagođavanje francuske privrede klimatskim promenama moglo bi da košta između pet i 20 milijardi evra godišnje do 2050. godine, što bi uticalo na zgrade, drumski i železnički saobraćaj i ratarstvo, prema procenama Instituta za klimatsku ekonomiku (I4CE).

Tačne troškove klimatske adaptacije u Francuskoj je teško predvideti, a procene zavise od mnogih faktora, uključujući raspodelu troškova između zainteresovanih strana, izbor aktivnosti i željeni životni vek infrastrukture.

I4CE, istraživački centar koji finansira vlada, pretpostavlja da će se temperatura do 2050. povećati za 2,7 stepeni i za četiri stepena do 2100. godine, u poređenju s predindustrijskim periodom, ukoliko se ne ubrza smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte.

Prema proceni I4CE, za nove zgrade je potrebno godišnje ulaganje od 1 do 2,5 milijardi evra i još "nekoliko" milijardi evra godišnje za postojeće zgrade, pored iznosa već predviđenih za energetsku obnovu, prenosi briselski portal Euraktiv.

Zaštita puteva i železnica od savijanja i izvijanja izazvanog toplotom, moglo bi da košta od "nekoliko stotina" miliona evra do "nekoliko" milijardi evra godišnje, navodi se u izveštaju.

Što se tiče ratarstva, troškovi održavanja prinosa glavnih francuskih biljnih kultura iznosiće oko 1,5 milijardi evra godišnje.

Troškovi štete prvenstveno povezane sa klimom mogli bi da se povećaju za oko 50 odsto do 2050. godine u poređenju sa današnjim. Francuske osiguravajuće kuće su 2023. već platile više od šest milijardi evra za potraživanja u vezi s klimatskim katastrofama.

Ove procene dolaze uoči predstavljanja treće verzije Nacionalnog plana za prilagođavanje globalnom zagrevanju, koje se očekuje za nekoliko nedelja.

U izveštaju se ističe da bi bilo poželjno proaktivno se prilagođavati pre nego što se ispolje uticaji klimatskih promena, a ne čekati i reagovati nakon toga. Međutim, I4CE priznaje da čak ni ovaj pristup neće sprečiti rast troškova reaktivne popravke.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene