Web Analytics
Starović: Nabavka eksadrile 'Rafala' finansijski najzahtevnija akvizicija u modernoj istoriji VS - BetaRS

Starović: Nabavka eksadrile 'Rafala' finansijski najzahtevnija akvizicija u modernoj istoriji VS

Politika | 09.04.2024 | access_time 09:50
Starović: Nabavka eksadrile 'Rafala' finansijski najzahtevnija akvizicija u modernoj istoriji VS
Foto: Beta/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović izjavio je danas da pažnju domaće javnosti, povodom posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, najviše privlači potencijalno finansijski najobimnija, najzahtevnija, akvizicija u modernoj istoriji Vojske Srbije (VS), nabavka čitave eksadrile veoma modernih lovaca-bombardera četvrte plus plus generacnije tipa "Rafal".

"To je jedan izuzetno komplikovan proces, na njemu se radi već godinama, u tehničkom smislu svi oni zahtevi definisani od strane veoma stučnih službi VS tu je manje više stvar završena. Ali ono što preostaje, o tome se sasvim sigurno juče razgovaralo, razgovaraće se i narednim periodu, to je ta finansijska komponenta i finansijski deo aranžmana jer su u pitanju veoma zamašna finansijska sredstva", rekao je Starović za TV Prva.

On je kazao da to mogo košta, ali da duboko veruje da bezbednost Srbije nema cenu, podsetivši na narodnu mudrost "ko ne hrani svoju vojsku, moraće tuđu".

Govoreći o vojnoj saradnji sa Francuskom, on je naveo da Srbija već ima respektibilan broj helikoptera Erbas, koje francuska prozvodi zajedno sa Nemačkom, kao i da Srbija želi da nabavi još tih letelica.

Podsetio da se saradnja sa Francuskom odvija godinama, kao i da su od te zemlje nabavljene rakete "Mistral" i da su za VS nedavno stigli najmoderniji francuski radari.

"U ovim okolnostima kakve postoje na evropskom kontinentu pa i u čitavom svetu, mora biti apsolutni prioritet podizanje kapaciteta, ovladavanje svih potrebnih funkcionalnosti VS. Srbija je politički i vojno neutralna zemlja, mi nismo neko ko se postavlja ispod kišobrana neke velike sile, vojnog saveza nego moramo biti sposobni da branimo našu državu. Uzalud su investicije, nove fabrike, standard, ako to ne možemo da odbranimo", rekao je Starović.

Teme