Web Analytics
Nikezić (SSP): Srbija će se dodatno zadužiti zbog novih ugovora sa Francuskom - BetaRS

Nikezić (SSP): Srbija će se dodatno zadužiti zbog novih ugovora sa Francuskom

Politika | 09.04.2024 | access_time 12:25
Nikezić (SSP): Srbija će se dodatno zadužiti zbog novih ugovora sa Francuskom
Foto: Beta

Potpredsednik Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić ocenio je danas da će Srbija morati dodatno da se zaduži da bi realizovala ugovore dogovorene tokom dvodnevene posete Francuskoj predsednika države Aleksandra Vučića.

"To je nažalost postala prethodnih godina već praksa da se državnim parama i najvrednijim resursima kupuju državne posete i to smo imali prilike da vidimo i na primeru Kine, Emirata i Mađarske", rekao je Nikezić za N1.

Dodao je da se takve posete završe projektima koji se dogovaraju mimo javnosti, bez stručne rasprave, bez studija izvodljivosti, mimo tendera, kroz ogromno zaduženje koje se meri u desetinama milijardi evra.

"Ono što nam ostane posle ovakvih poseta i dogovora je to da izgubimo najvrednije resurse i ostanu nam ogromni dugovi. Mi nemamo para ni za jedan od ovih velikih projekata, a najavljeno je da oni vrede više desetina milijardi evra. A to znači dodatno zaduživanje", istakao je Nikezić.

Ukazao je da je javni dug Srbije za 140 odsto veći nego što je bio pre deset godina.

"Mi smo prva dva meseca samo za kamate platili 16 odsto ukupnih rashoda bužeta, to je deset kliničkih centara. Mi samo nastavljamo da pumpamo taj balon koji će nažalost kad tad morati da pukne", upozorio je Nikezić.

Komentarišući izjavu Vučića da će Francuska elektroprivreda (EDF) sarađivati sa Srbijom u izgradnji hidroelektrana i nuklearnih elektrana, Nikezić je rekao da ne postoji nijedan segment srpske elektroprivrede koji treba da razvijaju stranci.

"Mi imamo i dovoljno znanja i dovoljno iskustva da samostalno razvijemo elektroenergetski sistem, ako neku tehnologiju nemamo tu tehnologiju možemo i treba da kupimo. Postoje ogromne rezerve u okviru našeg elektroenergetskog sistema koji moramo da iskoristimo u daljem razvoju. Na primer, na prvom mestu da konačno otvorimo sve kopove za proizvodnju uglja, da ne moramo više da uvozimo ugalj", preporučio je Nikezić.

Naveo je da Srbija ima problem sa ogromnim gubicima, od 14 odsto, u prenosnom i distributivnom sistemu.

"Ako bismo revitalizovali 35 hiljada trafostanica te gubitke bismo značajno smanjili i spasili jedan kapacitet kao što je Kostolac. To sve možemo da uradimo samostalno. Srpska privreda može da proizvede te trafostanice i ako je potrebno čak da EPS osnuje preduzeće u najnerazvijenijoj opštini koje bi proizvodilo trafostanice i na taj način da unapredimo, a ne isključivo kroz stratešku saradnju sa stranim partnerima, kojima bismo dali najvrednije resurse koje imamo, rekao je Nikezić.

Teme