Web Analytics
Otvorene prijave za terensku obuku za raspoznavanje ptica u Srbiji - BetaRS

Otvorene prijave za terensku obuku za raspoznavanje ptica u Srbiji

Životna sredina | Izvor: Beta | 09.04.2024 | access_time 12:45
Otvorene prijave za terensku obuku za raspoznavanje ptica u Srbiji
Foto: DZPPS/Marko Šćiban
Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) objavilo je danas da će u saradnji sa norveškim Univerzitetom Nord organizovati višemesečnu terensku obuku za raspoznavanje ptica u okolini Beograda i Novog Sada i pozvalo zainteresovane građane koji žele da upoznaju svet ptica da se prijave do 11. aprila.

Kako je istaknuto, obuka ima za cilj da upozna učesnike sa nekim od najčešćih vrsta ptica u realnim uslovima u prirodi.

Cilj je i da se učesnici pripreme za različite programe koje vodi DZPPS u vezi sa proučavanjem ptica, njihovog rasprostranjenja i posebno popisivanja čestih vrsta.

Učesnici koji polože formalni test na kraju obuke dobiće sertifikat norveškog Univerziteta Nord.

Obuka se održava u dve grupe, po jedna u Novom Sadu i Beogradu, a tokom kursa planirane su i posete Međunarodno značajnim područjima za ptice (Important Bird Area - IBA), važnim vodenim staništima u Sremu, Banatu i Bačkoj, istočnoj i jugozapadnoj Srbiji (Fruška gora, Rusanda, Ritovi donjeg Potisja, Jegrička, Zasavica, Tara, Stara planina, Suva planina, Potamišje, kanjon Trešnjice, Divčibare...).

Obe grupe ograničene su na po 20 prijavljenih učesnika, obuka će trajati od 13. aprila do 1. novembra, a tom periodu planirano je od 15 do 30 odlazaka na teren.

Obuka će se organizovati jednom ili dvaput nedeljno, kada se u skladu sa vremenskim uslovima i slobodnim vremenom mogu uskladiti polaznici i predavači.

Osim terenske obuke planirana su i predavanja koja će polaznike upoznati sa metodama posmatranja i popisivanja ptica, spremiti ih za polaganje testa, obučiti za rad u različitim aplikacijama i slično.

Koordinatorka obuke Jelena Guduraš podsetila je da je obuka organizovana nekoliko godina, do 2018. i da je iznedrila nekoliko sjajnih generacija poznavalaca ptica, od kojih većina i danas značajno doprinosi terenskom radu, sakupljanju podataka o pticama i zaštiti ptica i prirode.

"Svi oni gotovo jednoglasno dele utiske da je im je pohađanje ove obuke bilo jedno od najboljih iskustava i da im je otvorilo vrata prirode. Zato smo ponovo pokrenuli obuku i pozivamo sve koji žele da upoznaju ptice, da provode vreme u prirodi i nauče njen jezik, da se prijave", istakla je Guduraš.

U obuci može da učestvuje svako ko je punoletan i završio je četvorogodišnje srednje obrazovanje.

Prioritet imaju članovi DZPPS i učesnici na ranijim istraživačkim aktivnostima koje su organizovale ornitološke i druge prirodnjačke organizacije civilnog društva.

Obuka je namenjena početnicima, ali i onima koji već imaju iskustva s posmatranjem ptica.

Sve informacije o ceni kursa kao i uputstva za prijavu mogu se dobiti na imejl adrese obuka@pticesrbije.rs .

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina