Web Analytics
Borg: Pozdravljamo napore Srbije da sprovede preporuke ODIHR-a - BetaRS

Borg: Pozdravljamo napore Srbije da sprovede preporuke ODIHR-a

Politika | 10.04.2024 | access_time 13:15
Borg: Pozdravljamo napore Srbije da sprovede preporuke ODIHR-a
Foto: Beta/Milan Obradovic

Predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Jan Borg izjavio je danas da je Srbija tokom godina napredovala u sprovođenju reformi i pozdravio napore Beograda da sprovede preporuke ODIHR-a koje imaju za cilj osnaživanje izbornih procesa.

Borg je na zajedničkoj konferenciji za štampu nakon današnjeg sastanka sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da je OEBS posvećen angažovanju u regionu i jačanju odnosa sa Beogradom koje je ocenio odličnim.

"Drago mi je što je Srbija napravila progres tokom godina i pozdravljamo njene napore da sprovede reforme, posebno reforme iz preporuka ODIHR-a koje imaju za cilj da se osnaže izborni procesi", kazao je on.

Dačić je rekao da je, i pored krize u svetu, saradnja sa OEBS-om dobra i da Srbija ima nameru da sa Boržom razgovara o primeni preporuka ODIHR-a.

"Upoznao sam predsedavajućeg i sa situacijom na Kosovu i Metohiji, problemima sa kojima se srpska zajednica suočava i problemima koji nastaju zbog neispunjavanja obaveza Prištine posebno oko formiranja Zajednice srpskih opština", kazao je on.

Borg bi danas trebalo da se sretne i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, predsednicom Skupštine Anom Brnabić i sa ministrom odbrane Milošem Vučevićem.

Teme