Web Analytics
Švajcarska domaćin mirovne konferencije o Ukrajini u junu, bez učešća Rusije - BetaRS

Švajcarska domaćin mirovne konferencije o Ukrajini u junu, bez učešća Rusije

Svet | 10.04.2024 | access_time 17:35
Švajcarska domaćin mirovne konferencije o Ukrajini u junu, bez učešća Rusije
AP Photo/Efrem Lukatsky

Švajcarska vlada će u junu biti domaćin međunarodne konferencije koja treba da odredi put ka miru u Ukrajini posle više od dve godine rata, u nadi da bi Rusija jednog dana mogla da se pridruži tom mirovnom procesu.

Skup će se održati 15. i 16. juna u hotelskom kompleksu Birgenštok kod Lucerna, saopštila je danas švajcarska vlada.

Očekuje se da će okupiti visoke državne zvaničnike iz desetina zemalja, na osnovu plana koji su poslednjih meseci pripremili ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i švajcarski ministar spoljnih poslova Injacio Kasis.

"Prva zemlja sa kojom smo razgovoarali, posle Ukrajine naravno, bila je Rusija zato što mirovni proces ne može da se dogodi bez Rusije, iako ona neće biti tu za prvi sastanak", rekao je Kasis novinarima danas u glavnom gradu Švajcarske Bernu.

Švajcarski dnevnik Noje Ziriher Cajtung javio je danas da bi skupu mogao da prisustvuje i američki predsednik Džo Bajden koji se kako se očekuje u to vreme biti u Italiji, na sastanku vođa G7. Bela kuća nije za sada dala naznake da li će on učestvovati.

Švajcarska vlada je saopštila da su raniji razgovori o organizaciji konferencije uključivali Evropsku uniju i izaslanike takozvanog Globalnog juga, Brazil, Kinu, Etiopiju, Indiju, Saudijsku Arabiju i Južnu Afriku.

Savezna vlada u Bernu saopštila je da je na njenom sastanku, održanom danas, zaključeno da trenutno ima dovoljno međunarodne podrške za konferenciju na visokom nivou, kako bi se pokrenuo mirovni proces.

Vlada je priznala da ima nekih nepoznanica oko konferencije, ali da obzirom na dugogodišnju švajcarsku diplomatsku tradiciju i ohrabrujuće reakcije tokom istražne faze, ona smatra da je njena odgovornost da doprinese mirovnom procesu u Ukrajini.

"Uslovi da konferencija može da podstakne mirovni proces su ispunjeni u dovoljnoj meri. U prvo vreme će se raditi o razvoju zajedničkog razumevanja među zemljama učesnicama, na putu koji treba slediti ka globalnom, pravednom i trajnom miru u Ukrajini", saopštila je švajcarska vlada.

Veliki deo diplomatske neizvesnosti odnosi se na to da li će ključni ruski saveznik Kina učestvovati, a Kasis se založio za podršku Pekinga švajcarskim naporima tokom posete Kini, prošlog meseca.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo ranije da Peking podržava konferenciju koju prihvataju i Rusija i Ukrajina, što za sada nije slučaj.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je danas da je konferencija o miru u Ukrajini koju Švajcarska organizuje, "projekt američkih demokrata", partije predsednika SAD Džoa Bajdena, i da Moskva neće prisustvovati.

"Iza svega toga su američki demokrati koji hoće slike i video snimke takvog jednog događaja, da označe da je njihov projekat 'Ukrajina' i dalje aktuelan", rekla je Zaharova, prenela je ruska agencija TASS.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je prošle nedelje da planirani pregovori o okončanju rata u Ukrajini mogu biti uspešni samo ako se uzmu u obzir interesi Moskve, odbacujući planirane mirovne pregovore kao zapadnu mahinaciju da se prikupi šira međunarodna podrška Kijevu.

Ukrajinske i švajcarske vlasti su saopštile da su konsultovane desetine zemalja u okviru diplomatskih napora oko predložene konferencije.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Kosarka

Hronika