Web Analytics
Kina: Virtuelne elektrane otvaraju put za tranziciju zelene energije - BetaRS

Kina: Virtuelne elektrane otvaraju put za tranziciju zelene energije

Svet | 10.04.2024 | access_time 17:50
Kina: Virtuelne elektrane otvaraju put za tranziciju zelene energije

Foto: Osoblje kineske Državne kompanije za snabdevanje električnom energijom Baoding pregleda opremu u Baodingu, u severnokineskoj provinciji Hebei (Sinhua)

Kina razvija virtuelne elektrane kako bi postigla uštedu energije i promovisala prelazak na zeleniju energiju.

Ovi virtuelni objekti, kako piše Sihnua, deluju kao "nevidljivi" energetski objekti, okupljajući različite korisnike električne energije, distribuirane izvore energije i dobavljače energije za skladištenje kroz koordinaciju kako bi se obezbedio balans između proizvodnje i potrošnje energije.

Što se tiče proizvodnje energije iz vetra i sunca, faktori kao što su prisustvo ili odsustvo vetra, različite brzine vetra i intenzitet sunčeve svetlosti utiču na količinu proizvedene električne energije, rekao je Cong Džipeng, zamenik šefa dispečersakog kontrolnog centra ogranka Jantahi Državne mrežne korporacije Kine u istočnoj kineskoj provinciji Šandong.

Povremena, nasumična i fluktuirajuća priroda ovih faktora čini regulaciju elektroenergetskog sistema težom, dodao je Cong.

Sa brzim napretkom nove kineske energetske infrastrukture, udeo instaliranih kapaciteta iz obnovljivih izvora se stalno povećava, što takođe naglašava izazove u vezi sa ravnotežom i bezbednošću unutar sistema električne mreže.

Kina: Virtuelne elektrane otvaraju put za tranziciju zelene energije

Fotografija iz vazduha snimljena 8. septembra 2021. prikazuje vetropark u gradu Daćing, u severoistočnoj kineskoj provinciji Heilongđang. (Sinhua/Vang Đianvej)

Punim korišćenjem regulatornog potencijala virtuelnih elektrana, troškovi rada su značajno smanjeni.

Na pametnoj kontrolnoj platformi za virtuelne elektrane koja je pokrenuta u avgustu prošle godine u Jantaiju, veliki ekran prikazuje u realnom vremenu praćenje pristupa resursima, elektro opterećenja i podataka o trgovanju električnom energijom.

Prilagodljiva baza resursa kapaciteta od 242.000 kilovata koji je izgradila kompanija Dongfang elektroniks ostvario je interkonekciju sa državnom mrežnom kompanijom Šandong elektrik pauer i ogrankom Jantai, rekao je Dong Venđie, šef odeljenja za sveobuhvatno energetsko poslovanje. kompanije Dongfang elektroniks.

Kako se sresursi iz različitih regiona budu dalje integrisali, biće realizovano uredno uspostavljanje baze resursa podesivog opterećenja od 500.000 kilovata, rekao je Dong.

Prema dokumentu koji su u martu objavili Nacionalna komisija za razvoj i reformu i Nacionalna uprava za energetiku, neophodno je definisati standarde za pristup tržištu, kliring i standard za distribuirane nove izvore energije, virtuelne elektrane i druge nove entitete i formate.

Uprkos nedostatku potpuno razvijenih poslovnih modela, podrška vlade i tekuće istraživanje ukazuju na obećavajuću budućnost za virtuelne elektrane, koje će podstaći veće učešće preduzeća i stanovnika, čime će se pomoći prelazak na zelenu energiju, rekao je Dong.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Olimpijada

Zelena Srbija

Hronika

Scena