Web Analytics
Poslanik SNS podneo predlog zakona kojim se ukida zabrana nuklearnih elektrana u Srbiji - BetaRS

Poslanik SNS podneo predlog zakona kojim se ukida zabrana nuklearnih elektrana u Srbiji

Politika | 10.04.2024 | access_time 18:25
Poslanik SNS podneo predlog zakona kojim se ukida zabrana nuklearnih elektrana u Srbiji
prt.scr youtube
Poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Dragišić podneo je danas Skupštini Srbije predlog zakona o prestanku važenja Zakona o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana u Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

Dragišić je, kako je preneo portal lista Danas, naveo da je Srbija taj zakon prvo nasledila od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ), a potom i od SRJ, uz ocenu da on Srbiji "vezuje ruke u razvoju nuklearne energije, koja je najveći hit u energetici trenutno".

"Sve razvijene države razvijaju nuklearne kapacitete. Ovaj zakon sprečava čak i da vodimo rasporavu o nuklearnoj energiji", rekao je on i dodao da je njegov stav da treba graditi nuklearne elektrane, ali da će ukidanje zakona pre svega omogućiti raspravu o toj temi.

Prema njegovim rečima, taj zakon iz doba SFRJ su Slovenija i Hrvatska već stavile van snage, a zabrana ne koči samo razvoj nuklearne energije, već i naučno istraživački rad i dijalog na tu temu.

Upitan da li taj predlog ima veze sa posetom predsednika Srbije Aleksandra Vučića Francuskoj, gde je oblast nuklearne energije bila jedna od glavnih tema, kazao je da je to povezano i da je razgovarao sa Vučićem na tu temu.

"Očekujem da će već na prvoj sednici, nakon izbora Vlade, ovaj predlog da bude tačka dnevnog reda na Skupštini. Očekujem da poslanička grupa 'Aleksandar Vučić-Srbija ne sme da stane' stane iza predloga, ali i veliki broj drugih poslanika, jer ovo nije politička, već strateška tema", naveo je Dragišić.

Teme