Web Analytics
Si Đinping se sastao sa Ma Jingđijuom - BetaRS

Si Đinping se sastao sa Ma Jingđijuom

Svet | Izvor: Beta | 11.04.2024 | access_time 10:10
Si Đinping se sastao sa Ma Jingđijuom
Generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (CK KPK)Si Đinping sastao se u Pekingu sa vivšim predsednikom Tajvana Ma Jing-džuom rekavši mu da su sunarodnici na dve obale tajvanskog moreuza pripadaju kineskoj naciji.

Kineska je nacija najveličanstvenija na svetu i ostvarila je dugoročnu fantastičnu civilizaciju bez presedana. Svaki Kinez bi trebalo da bude ponosan zbog toga, naveo je Si, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

Prmea njegovim rečima duga istorija kineske nacije, koja traje u kontinuitetu duže od 5.000 godina, ukazuje na to da su se preci prošlih generacija preselili na Tajvan i napredovali, kao i da su se sunarodnici sa obe strane moreuza zajednički suprotstavili stranim uvredama i obnovili Tajvan. Razvoj kineske nacije obeležio je neraskidivu istoriju dve obale moreuza i istorijske činjenice da su rodoslovi sunarodnika sa obe strane moreuza povezani, dodao je.

Sunarodnici na obe strane moreuza su Kinezi, nema nerešivih pitanja u srcima, ne postoji pitanje o kom ne može da se razgovara i nema nikakvih sila koje će nas razdvojiti, istakao je Si.

Inostrana intervencija, dodao je, ne može da spreči istorijski trend ujedinjenja države. Mladi su nada države i budućnost nacije. Mladi ljudi sa obe strana moreuza moraju da jačaju svest i poverenje i da budu Kinezi, tako da zajedno ostvarjuju istorijsko dostignuće kineske nacije, rekao je predsednik Kine.

Si je istakao da sunarodnici na obe strane imaju zajedničku krv, kulturu i istoriju. "Što je još važnije, gajimo zajedničke odgovornosti i očekivanja prema naciji. Moramo da sagledamo situaciju odnosa između obe strane moreuza u pogledu zajedničkih interesa i dugoročnog razvoja kineske nacije", naveo je Si.

Prvo, ukazao je predsednik Kine, moramo da čuvamo zajeničku kuću kineske nacije. Dakle, sunarodnici dveju obala moreuza moraju odlučno da se suprostave inostranim intervencijama u vezi sa separatistima.

Drugo, moramo zajedno da ostvarimo dugoročnu sreću kineske nacije. Uvek da držimo u srcu dobrobit tajvanskih sunarodnika i da najpre podelimo naše prilike modernizacije na kineskom modelu sa tajvanskim sunarodnicima, dodao je.

Treće, moramo da učvrstimo svest o zajednici kineske nacije. Četvrto, moramo čvrsto da ostvarimo veličanstveno podmlađivanje kineske nacije, naglasio je.

Povodom zemljotresa od 7,3 stepena koji se dogodio  u okrugu Hualijanu na Tajvanu, izazvavši ljudske žrtve i materijalnmu štetu, Si je izrazio saučešće porodicama poginulih sunarodnicika.

Ma je izrazio, odlučno suprotstavljanje "nezavisnosti Tajvana" i insistiranje na "zajedničkom konsenzusu iz 1992. godine" i rekao je da on predstavlja političku osnovu mirnog razvoja dveju obala tajvanskog moreuza. Narod na obe strana moreuza je kineski narod, koji mora da jača saradnju i komunikaciju i da nasledi kinesku civilizaciju.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika