Web Analytics
PZP: Grad planira podzemnu garažu u jednom od najstarijih parkova Beograda - BetaRS

PZP: Grad planira podzemnu garažu u jednom od najstarijih parkova Beograda

Životna sredina | Izvor: Beta | 11.04.2024 | access_time 12:35
PZP: Grad planira podzemnu garažu u jednom od najstarijih parkova Beograda
Pokret za preokret (PZP) je danas tražio hitno povlačenje odluke Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Grada Beograda da se "Beogradu na vodi doo" dozvoli izgradnja podzemne garaže u jednom od najstarijih beogradskih parkova u Karađorđevoj ulici u centru Brograda, kod Hotela "Bristol" kojeg to preduzeće renovira.

"Predviđeno je da građani ostanu bez zelene površine da bi se obezbedilo 450 parking mesta u podzemnoj garaži" -  objavio je Gradski odbor PZP, navodeći da danas počinje javna prezentacija urbanističkog projekta dvospratne podzemne garaže čiji je investitor kompanija "Beograd na vodi doo".

PZP je naveo da se park kod "Bristola" uz međugradsku autobusku stanicu koja se ukida, izdvaja kao bitna zelena površina, ne samo zbog bogate istorije, već i zbog mesta na kojem je.

Pokret je procenio da garaža neće biti namenjena građanima jer u drugom urbanističkom projektu za rekonstrukciju "Bristola", takođe radi za potrebe Beograda na vodi, piše da će se parkiranje rešiti izgradnjom upravo te garaže u sadašnjem parku.

Iza hotela se planira izdradnja višespratnice i verovatno će garažu najviše koristiti upravo stanari te zgrade.

"Jasno je da investitori svaki park gledaju kao potencijalni profit, ali upravo zato je potrebno da postoji urbanistički plan koji će uvažiti interese građana pre svega. To se nažalost sada ne radi jer je moć profita snažnija od svega drugog. Zakoni se donose brzopleto, planovi menjaju u skladu sa željama investitora, a ne prema potrebama građana", upozorio je PZP.

PZP kaže da je neophodno prekinuti tu praksu jer parkovi doprinose zdravlju ljudi, poboljšavaju kvalitet života, imaju i socijalnu funkciju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina