Web Analytics
MOL otvorio najveću fabriku zelenog vodonika u regionu - BetaRS

MOL otvorio najveću fabriku zelenog vodonika u regionu

Tranzicija | Izvor: Beta | 12.04.2024 | access_time 09:45
MOL otvorio najveću fabriku zelenog vodonika u regionu
Foto: Chapter 4/MARK KISS
 Naftna kompanija MOL Grupa objavila je danas da je u Sasalombati, u Mađarskoj, otvorila do sada najveću elektranu zelenog vodonika u centralnoj i istočnoj Evropi, kapaciteta 10 megavata.

Investicija od 22 miliona evra učiniće proizvodnju goriva održivijom, jer će fabrika smanjiti emisiju ugljen-dioksida iz rafinerije Dunav za 25.000 tona godišnje, navedeno je u saopštenju.

MOL će moći da proizvede 1.600 tona čistog, ugljenično neutralnog zelenog vodonika godišnje, a uvođenjem ove tehnologije otvoriće novo poglavlje u ekonomiji vodonika.

Kako je istaknuto, investicija je u skladu sa korporativnom strategijom MOL Grupe "Shape tomorrow" koja region čini održivijim, konkurentnijim i samodovoljnim.

U fabrici u Sasalombati, koja će početi da radi u drugoj polovini ove godine, koristiće tehnologiju američke kompanije Plug Power u elektrolizerskoj jedinici od 10 MW za proizvodnju približno 1.600 tona čistog, ugljenično neutralnog zelenog vodonika godišnje.

Zahvaljujući investiciji od 22 miliona evra, ugljenični otisak iz Rafinerije Dunav biće smanjen za više od 25.000 tona ugljen-dioksida godišnje.

Nova tehnologija će postepeno zameniti proizvodni proces zasnovan na prirodnom gasu, koji trenutno čini jednu šestinu ukupnih emisija ugljen-dioksida MOL Grupe.

MOL će prvenstveno koristiti zeleni vodonik u sopstvenoj mreži, tokom proizvodnje goriva.

Kako je objašnjeno, Plug Power elektrolizer koristi struju iz obnovljivih izvora za razdvajanje vode na vodonik i kiseonik.

Tako se uopšte ne stvaraju zagađujući nusproizvodi, štaviše, proizvodnjom jedne tone vodonika, postrojenje proizvodi osam do devet tona čistog kiseonika.

Izvršni direktor MOL Grupe Jožef Molnar kazao je da je da se novom tehnologijom postiže smanjenje emisija koje je ekvivalentno izbacivanju oko 5.500 vozila sa puta odjednom.

"Nakon Sasalombate, prenećemo tehnologiju u druge dve proizvodne jedinice u Rijeci i Bratislavi, kako bismo proces proizvodnje goriva učinili održivijim u svim rafinerijama MOL grupe", rekao je Molnar.

Izvršni direktor Plug Endi Marš kazao je da je najsavremeneija tehnologija elektrolizera moćan način da se smanji emisija ugljenika u rafinerijskim operacijama.

MOL Grupa je međunarodna, integrisana kompanija za maloprodaju nafte, gasa, petrohemije i potrošača sa sedištem u Budimpešti.

Aktivan je u više od 30 zemalja, sa dinamičnom međunarodnom radnom snagom od 25.000 ljudi i više od 100 godina istorije.

MOL Grupa upravlja sa tri rafinerije i dve petrohemijske fabrike u Mađarskoj, Slovačkoj i Hrvatskoj, i ima mrežu od više od 2.400 benzinskih stanica u 10 zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije