Web Analytics
Opozicija će do podneva dostaviti predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR-a - BetaRS

Opozicija će do podneva dostaviti predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR-a

Politika | 12.04.2024 | access_time 10:35
Opozicija će do podneva dostaviti predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR-a
Foto: Beta/Milan Ilić

Poslanici Miroslav Aleksić i Jelena Jerinić iz koalicije "Srbija protiv nasilja" potvrdili su da će danas do 12 sati dostaviti predsednici Skupštine Srbije Ani Brnabić predloge kako dalje raditi na preporukama ODIHR (Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava) o izborima.

Jerinić je televiziji N1 kazala da će oni predložiti kako može na transparentan način da se usvajaju preporuke ODIHR.

"Brnabić je tražila da predložimo kako će se usvajati sve preporuke, ali i da predložimo prioritetne preporuke, a to su birački spisak, kupovina glasova, funkcionerska kampanja, odnosno medijski prostor. Mi ćemo u svojim predlozima posebno istaći šta su za nas prioritetne preporuke, uz insistiranje da treba primeniti sve preporuke ODIHR. Moramo zajednički da započnemo rad na tim preporukama, bez obzira što se ne slažemo, moramo da sarađujemo sa vlašću", poručila je Jerinić.

Aleksić je dodao da je jučerašnji sastanak kolegijuma predstavnika vlasti i opozicije bila predstava za ambasadore, koji su mu takođe prisustvovali, aludirajući na ambasadora SAD Kristofera Hila, šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žofrea i šefa Misije OEBS Jana Bratua.

"Oni su pripremili pet zakonskih izmena, to su potpuno neprioritetne preporuke. Ključna je preporuka broj 1 – da se do sledećih lokalnih ili republičkih izbora moraju primeniti sve preporuke", istakao je Aleksić.

Teme