Web Analytics
Jovanović (CLS): U tenderu GSP Beograd premalo tramvaja za previše novca - BetaRS

Jovanović (CLS): U tenderu GSP Beograd premalo tramvaja za previše novca

Ekonomija | 12.04.2024 | access_time 11:05
Jovanović (CLS): U tenderu GSP Beograd premalo tramvaja za previše novca
Foto: Beta/Milan Obradović
Direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović saopštio je danas da je GSP "Beograd" raspisao tender za kupovinu 25 novih tramvaja, umesto 100 koje već nedeljama pompezno najavljuje predsednik Privremenog organa grada Aleksandar Šapić.

Jovanović je u saopštenju dodao da osim što su tehnički uslovi takvi da ih može ispuniti baš jedna turska kompanija i proizvođač šinskih vozila (Bozankaya), skandalozna je procenjena vrednost nabavke ovih tramvaja i to na čak 19,4 milijarde dinara, odnosno oko 780 miliona dinara po tramvaju.

"Poređenja radi, tramvaji koje kupuje grad Sarajevo za potrebe svog gradskog preduzeća su koštali oko 2,9 miliona evra (oko 342 miliona dinara po tramvaju), a nabavljaju kvalitetna vozila renomiranog švajcarskog proizvođača šinskih vozila Stadler", rekao je Jovanović.

Dodao je da se u tenderu, prema tehničkim specifikacijama, traže tramvaji slične širine i dužine kao postojeći španski tramvaj CAF koji se nalazi u voznom parku GSP-a, ali je iznenađujuć podatak da je maksimalni broj putnika u tramvaju 160.

"Na primer, španski CAF Urbos 3 tramvaj ima 242 mesta. Beogradu su potrebni kvalitetni i pouzdani tramvaji velikog kapaciteta, što svakako tramvaji za 160 putnika ne mogu biti", zaključio je Jovanović.

Teme