Web Analytics
Ministarstvo energetike raspisalo javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine - BetaRS

Ministarstvo energetike raspisalo javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine

Tranzicija | Izvor: Beta | 12.04.2024 | access_time 11:15
Ministarstvo energetike raspisalo javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine
Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike
Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je danas da je raspisalo javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine za učešće u projektu "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji" u ovoj godini, koji je otvoren do 29. aprila.

"Raspisali smo javni poziv za jedinice lokalne samouprave koje pozivamo da i ove godine zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike izdvoje sredstva za subvencionisanje mera energetske efikasnosti u domaćinstvima. Obezbedili smo dovoljno sredstava dok je interesovanje građana za subvencije veoma veliko", rekla je ministarka rudarstva i energetike Dubravla Đedović Handanović, objavilo je ministarstvo.

Ona je dodala da očekuje da će gradovi i opštine, koji potpišu ugovore sa ministarstvom, najkasnije tokom leta raspisati javne pozive za privredne subjekte, kao i pozive za građane.

Đedović Handanović je podsetila da građani mogu da ostvare subvencije u iznosu do 65 odsto vrednosti investicija za zamenu stolarije, izolacije, fasade, krovova, neefikasnih kotlova i postavljanje solarnih panela i kolektora.

"Prošle godine smo opredelili 1,79 milijardi dinara bespovratnih sredstava za sanaciju skoro 10.000 domaćinstava u 131 lokalnoj samoupravi u Srbiji, čime su postignute uštede energije jednake godišnjoj proizvodnji gradske toplane u Nišu, odnosno smanjenju emisije ugljen-dioksida koju proizvodi oko 28.000 automobila. Ovaj projekat trajaće do kraja 2027. godine do kada ćemo ukupno sanirati oko 50.000 domaćinstava širom zemlje", rekla je ministarka.

Ona je ukazala da je novitet da se od ove godine izdvajaju značajne subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva.

"U tom slučaju ministarstvo i lokalne samouprave subvencionišu 90 odsto vrednosti energetske sanacije. Time pružamo podršku socijalno ugroženim građanima da smanje potrošnju energije, uštede novac i povećaju komfor stanovanja", reklaje ministarka.

Dodala je da su pozivom predviđeni još povoljniji uslovi za ekonomski devastirane područja, kao i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno učešće ministarstva i do 70 odsto.

Đedović Handanović je podsetila da je energetska sanacija domaćinstava, ali i stambenih i javnih objekata, jedan od prioriteta rada resornog ministarstva, što je prepoznato i u programu "Skok u budućnost – Srbija 2027", te  da se u poboljšavanje energetske efikasnosti trenutno ulažu nikada veća sredstva od strane države.

"Moramo da radimo više na unapređenju energetske efikasnosti jer je ona deo energetske i zelene tranzicije. U Srbiji se troši tri i po puta više energije u odnosu na evropski prosek, zbog čega je važno da nastavimo da podržavamo domaćinstva da primene mere energetske efikasnosti čime mogu da ostvare  uštede u potrošnji energije između 25 i 30 odsto", rekla je ona.

Projekat se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, a javni poziv je objavljen na sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije